ZRENJ

Održan 26. međunarodni susret harmonikaša: SUSRET UZ GRANICU - Glazbene veterane pjaža još uvijek svirati

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Upravo su susreti poput zrenjskog za glazbene veterane prilika da se susretnu sa svojim poznanicima, izmjene koju riječ i to ih ispunjava zadovoljstvom. Za mlade harmonikaše koji tek kroče putem tradicijske glazbe mogućnost je to da nauče nešto novo  

 

Druženje, puno više nego sama svirka razlog su njegova sudjelovanja na međunarodnom susretu harmonikaša koji je ove godine u svom 26. izdanju u Zrenju kod Oprtlja okupio pedesetak harmonikaša i svirača drugih tradicijskih instrumenata. Lucijan Jerončić, 84-godišnjak iz Pazinskih Novaki najstariji je sudionik zrenjskog susreta i pamti da je harmoniku prvi puta zasvirao daleke 1949. godine.

Iz Hrvatske, Slovenije i Italije

- Mlad sam bio, najlipša leta. Svirao sam po svatovima, pretežno slovenske, talijanske i dalmatinske pjesme, polku, valcer, tango, isto sve kao i danas. Me pjaža još, da ne, ne bin svira, rekao nam je barba Jerončić koji je za ovogodišnji nastup u Zrenju izabrao jedan glazbeni miks.

Harmonikaši pograničnog područja, kao i svirači drugih tradicijskih instrumenata iz Hrvatske, Slovenije i Italije, već se tradicionalno zadnje kolovoške nedjelje okupljaju u Zrenju uz samu državnu granicu sa Slovenijom. Upravo su susreti poput zrenjskog za glazbene veterane prilika da se susretnu sa svojim poznanicima, izmjene koju riječ i to ih ispunjava zadovoljstvom.

Za mlade svirače koji tek kroče putem tradicijske glazbe mogućnost je to da nauče nešto novo. Najmlađem harmonikašu susreta Stefanu Černeki iz Sovinjaka tek je 9 godina, a već dvije i pol godine rasteže svoju harmoniku.

-Harmoniku je svirao moj pranono Štefan pa sam tako odlučio i ja, kaže mladi harmonikaš koji ide u školu poznatog slovenskog harmonikaša Andreja Gropajca. Za svoj zrenjski nastup Stefan je odabrao pjesmu "U dolini tihi".

Vrijedne nagrade sponzora

Sponzor manifestacije, Sabbatini Accordions za najmlađeg i najstarijeg harmonikaša susreta, pripremio je prigodne nagrade, bon od po tisuću eura za kupnju nove harmonike njihovog brenda Sabbatini i Alpstern. Vlasnici tvrtke, mladi poslovni partneri iz Opatije, harmonikaši David Pavković i Marko Perišić koji imaju proizvodnju harmonika u Italiji, za svoj prvi poslovni nastup u Istri izabrali su upravo glazbeni susret u Zrenju.

- Važno je da mladi sviraju harmoniku jer to je jedan od tradicijskih instrumenata ovog podneblja, kao i da se ta vještina prenosi sa starijih na mlade naraštaje, kažu David i Marko i dodaju da su dvije godine službeno na tržištu, a harmonike prodaju diljem svijeta. Među mladim sviračima najviše se traže modeli od drva, reći će ovaj poslovni dvojac i pokazati harmoniku izrađenu od drva istarske masline nabavljenog u okolici Buzeta.

Druženje na zrenjskoj visoravni, na 460 metara nadmorske visine uz vesele taktove valcera i polki, i pogled na veći dio središnje Istre, malo je koga ostavio ravnodušnim. Na pozornici su se izmjenjivali brojni svirači, Lino Jakac iz Pregara, Leon Buršić iz Semići, Dorian Brečević iz Lovrečice, Mateo Sirotić iz Buzeta, Alex Hrvatin iz Roča, Lara Gašpić i Đordano Krajcar iz Žminja, a harmonikaši su osim samostalno, nastupali i u duetima, tercetima i kvartetima. Nastupilo je puno mladih svirača koji su garancija da će tradicijska glazba još dugo odjekivati ovim prostorima.

Susret harmonikaša u Zrenju organizirala je oprtaljska Turistička zajednica, u suradnji s Općinom Oprtalj i time ga uvrstila među zadnje ljetne manifestacije koje zatvaraju ovosezonske glazbene susrete svirača tradicijske glazbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter