DA SE NE ZATARE UŽANCA

FOTO / U Zrenju održan 30. susret majstora harmonike: Sve više mladih ide stopama glazbenih veterana

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Aurora Zigante (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Aurora Zigante (Snimila Gordana Čalić Šverko)


 Sve više mladih harmonikaša nastavlja stopama glazbenih veterana, potvrdio je i međunarodni susret harmonikaša u Zrenju kod Oprtlja, uz državnu granicu sa Slovenijom. Ni ljetne vrućine nisu omele poklonike tradicijske glazbe da se zadnje nedjelje u kolovozu okupe na jubilarnom, 30. izdanju susreta na kojem je, na zavidnih 460-tak metara nadmorske visine, zasviralo pedesetak harmonikaša i svirača drugih glazbenih instrumenata iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

U jubilarni susret zajedničkim su nastupom uveli mladi harmonikaši, njih jedanaest iz škole dijatonske harmonike Davida Beletića iz okolice Umaga. Zadnjih godina, kazao je Beletić, frajtonerica je posebno popularna među mladim sviračima, a susreti poput zrenjskog doprinose njenoj popularizaciji.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Mladi harmonikaši iz škole dijatonske harmonike Davida Beletića otvorili susret (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Glazbene obitelji

Kakva bi to obljetnička manifestacija bila bez slavljeničke torte koja je podijeljena posjetiteljima, a pomagao ju je rezati oprtaljski načelnik Leo Bazjak, zadovoljan kontinuitetom jedne lijepe priče koju karakterizira druženje, zajedništvo i želja za očuvanjem harmonike i tradicije njenog sviranja.

- Međunarodni susret harmonikaša koji se održava na Zrenju u svom 30 izdanju, od velikog je značaja za sam Zrenj, Općinu Oprtalj i oprtaljsku Turističku zajednicu. Jedna je to velika i lijepa brojka. Iz godine u godinu, što nas posebno veseli, imamo sve više mladih izvođača što znači da se tradicija sviranja harmonike, prenosi iz generacije u generaciju.

Definitivno u svom međunarodnom značaju stavlja Oprtalj i sam Zrenj na tradicijsku glazbenu kartu pograničnog područja Hrvatske, Slovenije i Italije kao i Primorsko goranske županije. Zrenj je jedno od rubnih naselja oprtaljske općine, na njezinom je sjeveru i kao takav graniči sa Slovenijom. Zrenj i taj dio općine oduvijek su bili povezani, i u dobrim odnosima sa svojim susjedima s druge strane granice, a nadamo se da će tako, ako ne i bolje od toga, biti i dalje, poručio je Bazjak.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Glazbeni veterani: Libero Basiaco i Piero Labinjan (Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Glazbena obitelj: Valentina Carpenetti, Jan i Silvijo Ugrin (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Najmlađi harmonikaš zrenjskog susreta Jan Ugrin ima svega dvije godine i deset mjeseci, a stigao je u pratnji svog oca Silvija Ugrina i majke Valentine Carpenetti iz Kodolja, članova Tria Kunfin koji su među inicijatorima tradicionalnog druženja svirača harmonike i pratećih instrumenata "Zagodemo za gušt" koje se održava u popularnom izletištu Sveti Duh kod Štrpeda, također uz granicu sa Slovenijom. Zasvirali su polku "Gasilska veselica".

Prava glazbena obitelj, mama Valentina Carpenetti svojevremeno svjetska prvakinja na dijatonskoj harmonici u kategoriji do 18 godina s natjecanja u Vicenzi, tata pasionirani harmonikaš, imaju odličnog nasljednika. - Nastupamo po glazbenim susretima, a želja mi je otvoriti svoju školu harmonike i prenijeti svoje znanje na mlade, kazala je Valentina kojoj je ovo bio osamnaesti nastup u Zrenju.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Načelnik Leo Bazjak pomogao rezati slavljeničku tortu (Snimila Gordana Čalić Šverko) 

Poznati veterani

Među veteranima poznata lica, redovni sudionici susreta u Zrenju. - Da se ne zatare užanca, odgovorio je 87-godišnji Piero Labinjan iz Brtonigle, rodom iz Motovuna, koji je prvo glazbalo, vijolin, zamijenio bajsom, na pitanje što su mu motivi dolaska na međunarodni susret harmonikaša u Zrenj.

I dodao da voli društvo i stare instrumente kao i da svira "ono ča se domisli", mazurku, polku, valcer. Zasvirao je s 85-godišnjim Liberom Basiacom iz Buja, rodom iz Livada, koji harmoniku svira otkako je kao dvanaestogodišnjak čuvao krave, a njegova trieština i on zajedno imaju, kako je rekao - dvesto let.

Na zrenjskoj visoravni prvi je nakon zajedničkog nastupa harmonikaša Beletićeve škole harmonike, nastupio Toni Korić, na pozornici su se potom izmjenjivali Aurora Zigante, Leo Gardina, Leon Fonović, Antonio Koraca, Izabel Versa, Lino Jakac, Vanessa Jakac, i mnogi drugi. Nedjeljni program upotpunili su dječji sadržaji, zahvaljujući Kiki balonima, a harmonikaški jubilej nastavljen je zabavom uz Bura band.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Toni Korić (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter