BORIS DOMAGOJ BILETIĆ

O poznatom istarskom i hrvatskom književniku u časopisu Republika: RIJEČ JE SUDBINA

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Oko 1.000 stranica o književnosti zavičaja, od toga na stotine stranica koje zacijelo idu u matični tijek hrvatske književnosti, to je saldo rečenoga troknjižja. Ostalo je na kritici, recipijentima, akademskoj zajednici...

Novi broj časopisa za književnost, umjetnost i društvo Republika u svom dvobroju 5-6 za 2021. godinu donosi veliki intervju s književnikom, pjesnikom, urednikom i organizatorom književnih manifestacija Borisom Domagojem Biletićem.

Prividni dašak slobode

S Biletićem je razgovarao Tomislav Šovagović, sam intervju na 15-ak stranica naslovljen je "Riječ je sudbina", a slijede pjesme "Dvi ča i dvije što".

Na Šovagovićevo pitanje "Odabir je uvijek prividni dašak slobode. Recite, jeste li zadovoljni odjekom kapitalnoga Istarskoga troknjižja (Hrvatska sveučilišna naklada, 2019.), makar u rodnoj Istri? Što potencijalnom čitatelju (osim samoga čitanja, dakako) želite naglasiti?", Biletić odgovara.

"Nema eksplicitnih odjeka, bar ne zasad, iako čujem da se te knjige čitaju, dapače kupuju. No, one ionako nisu jednomjesečni hitovi, nego si utvaram da su materijal kojemu će se, bar kroatisti, moji Istrani i drugi povremeno vraćati. Pa neka sam i u zabludi, lijepa je dok traje. Počašćen sam pogovorima svim trima knjigama, jer poštujem temeljita čitanja, iskrenost i spisateljsko-sveučilišna iskustva njihovih autora, dakle vjerujem kolegama Miloradu Stojeviću, Ivanu Boškoviću i Irvinu Lukežiću. Znalci su i nepotkupljivi, a takvih je u Hrvata malo. Oko 1.000 stranica o književnosti zavičaja, od toga na stotine stranica koje zacijelo idu u matični tijek hrvatske književnosti, to je saldo rečenoga troknjižja. Ostalo je na kritici, recipijentima, akademskoj zajednici... Koliko se uopće i što se u nas čita i prikazuje, tumači, prati, a da nije sektaško i frakcijsko? Namjerice koristim riječi iz vokabulara nekih tobože prošlih vremena, ali nisu prošla. Takva nam je danas kritika (osim u mojemu "Stavu", www.stav.com.hr) i još ponekomu rijetkom otočiću, oazi. Takvi su nam mediji, takva nam je osobito takozvana Hrvatska radiotelevizija, i čemu se onda još čuditi?", odgovara Biletić.

Pokretač Dana eseja

Biletić je diplomirao i magistrirao s temom iz suvremene hrvatske književnosti na današnjemu Odsjeku za kroatistiku i južnoslavenske filologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je na istom fakultetu. Živi i stvara u Puli, a u Rovinju je ravnatelj Gradske knjižnice "Matija Vlačić Ilirik".

Pokretač je Pulskih dana eseja, predsjednik Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, te autor brojnih knjiga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter