U GALERIJI SRPSKOG KULTURNOG CENTRA IZLAŽU BISERKA VRANIĆ I VESNA JAKIĆ

Nit simo, nit tamo...


U galeriji Srpskog kulturnog centra (SKUC) otvorena je nešto drukčija izložba „Nit simo, nit tamo...“, koja objedinjuje radove Biserke Vranić i Vesne Jakić.

Dvije autorice donose dva različita tekstilna rukopisa, gdje se prožimaju priče iz nekih davnijih vremena i suvremeni pristup, kao i onaj osobni, autorski. Biserka Vranić svestrana je kreativka, a i gošća donosi poseban umjetnički pečat.

- Pod nazivom „Biba tkanje“, prepliće se priča o tradicionalnom i suvremenom tkanju s autorskim pristupom, vođenim rukom i idejom Biserke Vranić, pulske kreativke i tkalje s dušom. Tradicionalnu tehniku i vještinu tkanja na tkalačkom stanu nitima prirodnih materijala, autorica nadograđuje suvremenim oblikovanjem, reciklažom ili umetanjem plodova prirode našeg podneblja, kojima oblikuje dekorativne detalje, a oni decentno, ali vrlo upečatljivo potpisuju njen rad. Biba svojom manirom prepleta tradicionalne tehnike i suvremenog oblikovanja, ulijeva nadu za očuvanjem nematerijalnih oblika baštine poput starih zanata i vještina ovih područja. Važnost takve prakse danas je neophodna, a njena je vrijednost neupitna, kazala je povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan prilikom otvorenja izložbe.

Vesna Jakić dolazi s Cresa i govorila je o važnosti i o korištenju vune općenito. Njezini radovi naslovljeni su „Ruta wool & design“, što skriva cijeli niz aktivnosti pod vodstvom ove dizajnerice tekstila i odjeće.

- U fokusu njenog stvaralačkog procesa je vuna - osnovni materijal kojim se autorica izražava različitim tehnikama obrade vune, pri tom nastojeći educirati svoju publiku, kako u ekološkom, tako i u tehnološkom smislu, što je najizraženije prilikom edukacijskih programa i radionica na temu vune i njene uporabe danas. Vuna je jedna od sirovina kojom obiluje naše podneblje i čija se vrijednost u smislu sirovine sve više zanemaruje. Stoga je inicijativa Vesne Jakić u popularizaciji vune, bilo u smislu načina njene obrade, bilo u smislu kreacija od vune i njihove uporabe na nebrojeno načina, ne samo hvalevrijedna, već svojevrsna nit spasa od zaborava na resurse koje baštinimo u našem okruženju, kazala je Širec Džodan.

Nazočne je u ime domaćina pozdravio Milan Rašula, koji je istaknuo da će izložba biti otvorena do 16. travnja od 17 do 20, osim nedjeljom, a postav će čuvati Biserka Vranić, koja će raditi i za tkalačkim stanom. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter