Tradicionalna manifestacija

DANI RUKOTVORINA 2022. U Etnografskom muzeju Istre "Čarolija stvaranja"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Etnografski muzej Istre nastavlja s tradicijom održavanja manifestacije Dani rukotvorina. Ovogodišnja tema je "Čarolija stvaranja".

Nakon pet izdanja Dana rukotvorina, na kojima su posjetitelji imali prilike upoznati, učiti i stvarati s brojnim rukotvorcima iz Istre, manifestacija ide korak dalje u svojem programskom konceptu. Domaćim, kao i stranim posjetiteljima nastojati ćemo približiti tradicijsko rukotvorstvo iz ostalih dijelova Hrvatske.

U suradnji sa Zadrugom lepoglavske čipke u Etnografskom muzeju Istre predstavit će se, kroz edukativan program, umijeće izrade čipke na batiće koje je i uvršteno na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Druga radionica namijenjena je kreativnom izražavanju kroz oslikavanje platnenih torbi s motivima lepoglavske čipke, kao i s motivima čipke/čentrina i veza iz Istre.

Već prema tradiciji Dani rukotvorina popraćeni su i manjim prigodnim izložbama iz fundusa muzeja. Tako će se vezano na tematiku posjetiteljima predstaviti izbor iz zbirke tekstilne građe koja u sebi ima elemente čipke: ženske košulje, dječje kapice, ovratnici, posteljina i drugo.

Na Danima rukotvorina sudjeluju umirovljeni članovi Društva likovnih stvaratelja Pazin, učenici srednjih škola te korisnici Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama u Pazinu. Ovim tipom suradnje želimo da muzej bude mjesto uključenosti, susreta i razmjena znanja različitih generacija.

Voditeljica manifestacije je Mirjana Margetić, muzejska savjetnica pedagoginja.

U četvrtak 15. rujna u 10 sati održat će se izložba Čarolija stvaranja - predmeti iz fundusa muzeja s detaljima veza i čipke. Od 10.30 sati do 12.30 sati radionica oslikavanja torbi s motivima čipke, a od 17 do 19 sati radionica: Vez u Istri (Oslikavanje torbi s motivima čipke)

U petak (16. rujna) od 10 do 12 sati te od 17 do 19 sati radionica "Lepoglavska čipka na batiće". Ista radionica održat će se dan kasnije od 10 do 12 sati.

Prijave za radionice otvorene su za one u poslijepodnevnim terminima i za subotu ujutro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter