PREDAVANJE

Andrew Hodges "Purger i anđeli? Etnografija zagrebačke navijačke scene": Bijeli anđeli vs. Bad Blue Boys

| Autor: Zoran ANGELESKI
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


O spoznajama stečenim u etnografskom istraživanju antifašističke navijačke udruge NK Zagreba Bijeli anđeli te njihovoj usporedbi s Dinamovim Bad Blue Boysima, socijalni antropolog iz Manchestera dr. sc. Andrew Hodges danas će s početkom u 18 sati na pulskom Filozofskom fakultetu u Dvorani 'Slavka Zlatića' održati predavanje "Purger i anđeli? Etnografija zagrebačke navijačke scene". Odrastao je u Manchesteru koji je izrazito industrijski grad i u kojem je supkulturna scena vrlo jaka.

Usput, prije godinu dana Hodges je upravo u Puli startao sa znanstvenim istraživanjem o utjecaju brodogradilišta Uljanik na supkulturnu scenu u Puli, a tada su uz njega u Pulu stigli i povjesničari koji proučavaju radne odnose i značenje Uljanika od '80-ih nadalje, odnosno od kasnog socijalizma, do rata i prelaska na kapitalizam.

Hodges već deset godina živi u Hrvatskoj, radio je na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku. Doktor je znanosti, socijalni antropolog. Bavi se navijačkim skupinama, pa je logično što je dolaskom u Pulu odmah počeo ići na utakmice s Demonima, navijačima Istre 1961, koji će ujedno biti i dio istraživanja o Uljaniku.

Danas će biti riječi i o navijačkoj autentičnosti, rodnim ulogama, hegemoniji i političkoj ideologiji u navijačkoj supkulturi. O naslovnoj temi Hodges je nedavno objavio knjigu, a fokus je na Birmingham School of Cultural Studies (CCCS) i mogućoj primjeni njihove teorije na post-jugoslavenski i hrvatski kontekst.

Dr. sc. Andrew Hodges zaposlen je na Leibniz institutu za studije istočne i jugoistočne Europe u Regensburgu. Njegovo područje istraživanja uključuje antropologiju rada postsocijalističke Europe i politiku aktivizma među nogometnim navijačima u Hrvatskoj. Objavio je brojne radove na te teme, uključujući i knjigu "Fan Activism, Protest and Politics: Ultras in Post-socialist Croatia" (Routledge).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter