predavanje

Alida Perkov objasnila "Tko je bio Paul Kupelwieser?"

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


"Tko je bio Paul Kupelwieser?" naslov je predavanja koje je dr. sc. Alida Perkov održala u Čitaonici kluba umirovljenika čime je Gradska knjižnica i čitaonica Pula obilježila Međunarodni dan starijih osoba.

Perkov je govorila o Kupelwieseru koji je uglavnom prepoznat kao turistički preporoditelj otočja Brijuni. Međutim, tek njegovo djelovanje u Puli, Medulinu, Valturi i Ližnjanu daju potpunu sliku o širini ove važne ličnosti.

Paul Kupelwieser (1843. - 1919.), bio je sin poznatog austrijskog slikara i profesora na bečkoj akademiji Leopolda Kupelwiesera. Studirao je na rudarskoj akademiji u Leobenu u Štajerskoj.

Perkov je navela da njegove veze s Istrom kreću kada je vodio željezaru u Vitkovicama, koja je isporučivala čelik za pulske utvrde. Nakon što je osobno posjetio Pulu, uvidjevši zapuštenost, posebice s gospodarskog aspekta, toga dijela Austro-Ugarske monarhije, otkupio je brijunsko otočje, gdje je potom doveo šumarskoga stručnjaka Alojza Čufara.

Tada se i krenulo sa sanacijom toga područja, uređivanjem rasadnika, gradnjom cesta, a svakako vrlo važna je njegova uloga u dovođenju poznatog njemačkog bakteriologa Roberta Kocha koji je iskorijenio malariju.

Perkov je istaknula da su nekada turisti provodili svoja ljeta, odnosno ljetovali u trajanju od dva mjeseca, a sada, sa sedam dana, dužina ljetovanja pala je na pet dana. Kupelwieser je sagradio hotele, tu je bio i bazen s grijanom morskom vodom, tako da su vrlo brzo Brijuni postali vrlo važna destinacija za odmor. On je kupio zemlju u Valturi gdje je držao stoku i imao vinograde, a potom i poluotok Vižula. Za njegovog sina Karla, Perkov je rekla da je bio tek blijeda kopija oca.

Suorganizator programa je Istarska stranka umirovljenika, u čije je ime pozdravila predsjednica pulske podružnice Vlada Može.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter