Galerija Studentski

Otvorenje izložbe slika "Odraz slojeva" akademske umjetnice Nike Vitković

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U galeriji Studentski, u četvrtak, 3. listopada u 19 sati biti će otvorenje izložbe slika pod nazivom "Odraz slojeva" akademske umjetnice Nike Vitković.

Autorica svoj boravak u prirodi meditativno i suptilno prenosi na platna manjih formata od kojih stvara novu cjelinu kojom ostvaruje novu ravnotežu i jedinstvenost. Rad većeg formata diptih gdje se horizontalna kompozicija prelijeva u nedogled daje potpuno novi odraz slojeva koji stvara volumen i novu formu na slici.

Ova serija slika istražuje suptilne osjećaje nježnosti i smirenosti, koristeći minimalistički pristup boji i formi. Lazurni slojevi boje, koji gotovo nalikuju akvarelu, omogućuju da se svijetlost nježno prelijeva kroz površinu, stvarajući suptilnu igru prozirnosti i gustoće. Inspiracija ovoj seriji bila je priroda te boravak na labinskoj Dubrovi gdje slike odašilju poruku važnosti pronalaženja ravnoteže u jednostavnim trenucima.

Za autoricu je slikarstvo odmak od užurbanosti i realističnosti, njoj je to osobna terapija u kojoj ona balansira plohama koje se preklapaju, dok crnom linijom obrubljuje kako bi zaokružila dojam, misao, trenutak.

Nika Vitković temperamentna je autorica koja voli istraživati i stvarati i u drugim likovnim
tehnikama te se radujemo vidjeti buduće odraze koje ćemo rado pratiti i podržati.

Nika Vitković rođena je 1996. godine u Puli, gdje je 2015. završila srednju školu
primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarski dizajner. 2015. upisuje Akademiju
primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, studij Primijenjena umjetnost gdje nastavlja sa slikarstvom. 2019. godine završila je preddiplomski studij sa mozaikom kao završnim radom pod vodstvom profesora Zdravka Milića. 2021. godine diplomirala je uz mentoricu Barbaru Bourek iz predmeta kostimografija i moda sa završnim radom kostimografskog rješenja za operu Die Walküre i stekla zvanje magistra primijenjenih umjetnosti.

Kroz godine pa i danas vodi radionice mozaika u sklopu Udruge Art Studio Pula, te od 2023. likovne radionice za Udrugu Cerebralne Paralize Istarske Županije. Također, od 2023. godine vraća se natrag u svoju srednju školu u kojoj radi kao zamjena nastavnika stručnih predmeta. 2024. godine završila je program Pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičke izobrazbe u Osijeku te stekla pedagoške kompetencije o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter