odraz slojeva

Otvorena izložba mlade pulske umjetnice Nike Vitković: Slikarstvo kao osobna terapija i odmak od užurbanosti

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


Izložba "Odraz slojeva" akademske umjetnice Nike Vitković, otvorena u galeriji Studentski. Ona je rezultat autoričinog boravka u prirodi budući da tri godine živi u Labinu, stoga su prikazani meditativni prikazi prirode kroz minimalističke tehnike i suptilne boje, istražujući ravnotežu i smirenost u radovima manjih formata.

Prostor galerije bio je ispunjen publikom, među kojom su bili studenti i nastavnici koji su predavali Vitković u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, a sada su došli pružiti podršku umjetnici koja u istoj školi danas i sama predaje slikarstvo.

Minimalizam u boji i formi

Kako u najavi kaže prof. Sanja Simeunović Bajec, izložba uprizoruje autoričin boravak u prirodi, prenoseći meditativnu atmosferu i suptilne dojmove na manja platna koja zajedno čine novu cjelinu kojima autorica postiže ravnotežu i jedinstven izraz.
Rad većeg formata diptih gdje se horizontalna kompozicija prelijeva u nedogled daje potpuno novi odraz slojeva koji stvara volumen i novu formu na slici. Serija slika istražuje osjećaje nježnosti i smirenosti, koristeći minimalizam u boji i formi.

Lazurni slojevi, nalik akvarelu, omogućuju svjetlosti da nježno prolazi kroz površinu, stvarajući igru prozirnosti i gustoće. Inspiraciju je autorica pronašla u prirodi i boravku na Dubrovi kraj Labina, naglašavajući važnost ravnoteže u jednostavnim trenucima. Istaknula je da joj je slikarstvo odmak od užurbanosti i realističnosti; njoj je to osobna terapija u kojoj ona balansira plohama koje se preklapaju, dok crnom linijom obrubljuje kako bi zaokružila dojam, misao i trenutak.

Nika Vitković rodom je iz Pule, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarski dizajn. Nakon toga upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, gdje nastavlja usavršavati slikarstvo. Diplomirala je s preddiplomskim radom u tehnici mozaika pod mentorstvom profesora Zdravka Milića, a danas nosi zvanje magistrice primijenjenih umjetnosti.

- Od prošle godine radim u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, u Pula, gdje predajem stručne predmete, uglavnom slikarstvo. Zahvaljujući toj suradnji, ostvarena je i veza sa Studentskim centrom, što je dovelo do organizacije ove izložbe, započinje razgovor Vitković. "izložba je rezultat mog boravka u prirodi budući da već tri godine živim u Labinu. Priroda mi pruža mir, slobodu i odmak od gradske užurbanosti" opisuje.

- Prvih par mjeseci bilo joj je izazovno priviknuti se na lokalni govor i naglasak, često bih pitala ljude za značenje riječi, ali sada sam već gotovo potpuno usvojila labinski dijalekt, dodaje.

Vitkovićino područje interesa je slikarstvo, a također radi i mozaike. Vodi radionice u udruzi Art studio Pula, gdje već godinama organiziraju jednodnevne radionice u kojima sudionici mogu isprobati različite umjetničke tehnike, poput rada s glinom i lončarstva, mozaika do izrade nakita. Ističe kako te radionice često budu besplatne, a trenutno rade na projektu Dođi u kvart.

- Ljubav prema umjetnosti rodila se rano, opisuje mlada umjetnica, "Već u četvrtom razredu osnovne škole znala sam da ću upisati umjetničku školu. Otkad sam donijela tu odluku, nisam se više osvrtala. Ostale škole nisu me privlačile, rekla sam mami da, ako nije umjetnička, neću ništa drugo upisati", prisjetila se. Danas je njezina obitelj jako ponosna na nju, a umjetnost je postala njezin životni put.

Od učenice do nastavnice

Osvrnula se i na rad u školi koji vidi kao posebno iskustvo. Istaknula je kako je umjetnička škola jedinstvena jer su učenici puno slobodniji u izražavanju i kreativnosti.
- Kao netko tko je pohađao tu istu školu, bilo mi je izvanredno vratiti se, ali ovaj put u ulozi nastavnice. Učenici su iznimno vrijedni i marljivi i zaista nemam dovoljno riječi pohvale za njih. Naravno, prvašići se tek prilagođavaju srednjoj školi, ali i oni pokazuju potencijal, opisuje.

Što se tiče promjene generacija, primjećuje razlike, najviše zbog digitalizacije i utjecaja pandemije, a primjećuje promjene zbog utjecaja pandemije.

- Djeca koja su pohađala školu tijekom korone, poput moje sestre koja je sada na fakultetu, morala su učiti iz doma, što je ostavilo traga. U umjetnosti, prisutnost profesora je ključna, učenici moraju imati mentora uz sebe dok slikaju, crtaju i stvaraju.

To je proces koji zahtijeva osobni kontakt i vođenje, što je tijekom online nastave bilo teško postići, objašnjava Nika Vitković. Njoj su na izložbi čestitali i s njom izložbu otvorili moderatorica Sanja Simeunović Bajec i ravnateljica Studentskog centra Sanda Rojnić Sinković. Izložba se može pogledati do kraja mjeseca listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter