BEMBO FEST

FOTO / Sugestivna lokacija, vrhunske predstvae i zadovoljna publika

| Autor: Vanesa Begić


Krajem proteklog tjedna završen je ovogodišnji 3. Bembo fest - Festival malih formi koji već treću godinu zaredom pretvara Bale u pravu kulturnu pozornicu.

Trg Tomaso Bembo, prostor ispred palače Bembo - poseban u svojoj jednostavnosti, predivnom povijesno-arhitektonskom okruženju, gotovo svakog četvrtka tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i početka rujna, ugošćavao je vrsne predstave s vrsnim interpretima te pokazao da i mala mjesta mogu biti izvrsne kulturne pozornice za vrlo kvalitetna zbivanja.

Zadovoljni organizatori

Festival je završen uz predstavu Teatra Exit "Fešta", a riječ je o autorskom projektu Josipe Anković i Josipa Ledine, gdje oni i glume. Upravo ovom predstavom se s izvedbene strane propitkuje odnos publike i glumaca, kao i njihovo međusobno prožimanje, te se utvrđuje neodvojivost tih dviju cjelina. A sve je to sastavni dio ovoga festivala - taj prisan odnos publike i glumaca na baljanskome trgu. Posjetitelji su bili Baljani, dosta je publike dolazilo iz Pule, Rovinja, Vodnjana, iz raznih krajeva Istre, ali i šire, te bilo je tu kako žitelja tih mjesta, tako i turista.

Voditeljica teatra Fort Forno Jasminka Mesarić ne krije zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem ove manifestacije koja je održana od 18. lipnja do 7. rujna.

Navodi da je zadovoljna činjenicom da su na programu bile sjajne, vrlo kvalitetne predstave s izvrsnim glumcima, da su održana i dva koncerta te da je ove godine održan i program za djecu, koji će od iduće godine biti sastavni dio ovog kazališnog festivala te će srijeda biti u znaku Malog Bemba. Da su i kazališta iz Istre sastavni dio ove manifestacije, pokazalo je i uspješno gostovanje Teatra Naranča.

Jasminka Mesarić najavljuje za 2024. još bogatije četvrto izdanje manifestacije, kada će srijeda biti dan za Mali Bembo, odnosno predstave za djecu, a u suradnji s profesorom i poznatim redateljem Robertom Raponjom, alfom i omegom kazališne scene u Balama, već su u pripremama za četvrto izdanje ovoga festivala kratkih formi.

Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Općine Bale navodi da su kao organizatori jako zadovoljni što se tiče ovogodišnjeg festivala, te da je to jako dobro prepoznala i prihvatila publika, ne samo u Balama nego i šire, kao i turisti.

Kultura i umjetnost

- Predstave su bile "pogođene", ne previše zahtjevne tematike, najvećim dijelom komedije i, kako volim reći, lake note, da publika može uživati, da ne budu preteške tematike za ove ljetne noći, i mislim da je upravo to bila pobjednička kombinacija, ističe Drandić.

Mesarić je zadovoljna što su uspjeli Balama dati taj kulturno-umjetnički sadržaj.

Festival je počeo gostovanjem Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Teatra Erato predstavom Sándora Máraia/Christophera Hamptona "Kad svijeće dogore". Redatelj je Branko Ivanda, a glumili su Siniša Popović, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić/Iva Mihalić.

Dvojica prijatelja nalaze se poslije trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihovog odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovno spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovno rastali, ali ovaj put zauvijek? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Sve je to vrlo sugestivno prikazano u ovoj predstavi gdje dvojica ostarjelih muškaraca i tri žene isprepliću svoje živote, miješaju prošlost i sadašnjost dajući priči okvir napetog suspensea.

Budući da je Ecija Ojdanić česta gošća ove manifestacije, ove je godine to bilo zahvaljujući Kazalištu Moruzgva s predstavom Ivana Lea Leme "Čudo". Uz nju glumio je i Matija Šakoronja.

Pitanja koja se postavljaju u ovoj predstavi su: "Kako u politici sačuvati moralne vrijednosti? Kako biti vođa, a ostati u službi onih koje vodiš? Može li se neokaljan proći kroz taj labirint interesa, antagonizama i podmetanja, a sve to u svakim danom sve težim globalnim društveno-političkim okolnostima?"

Gradsko kazalište Požega gostovalo je s predstavom Alana Ayckbourna "Guja u njedrima" u režiji Rajka Minkovića. Uloge su tumačili Ines Bojanić, Jasna Palić Picukarić, te Hana Hegedušić, i Ružica Maurus. Dvije sestre naoko su solidarne nakon očeve smrti te ih zajednička nevolja ponovno spaja nakon trideset godina što se nisu vidjele, a prepreka se javlja u liku očeve njegovateljice, koja ih ucjenjuje. I stvari kreću neočekivanim smjerom.

Teatar Naranča, osim predstavama za djecu, gostovalo je i s predstavom Gorana Mihovilovića "Istrijanske navade" u režiji Majkla Mikolića. Nakon predstave "Moje istrijansko korona vjenčanje" iz Naranče su pripremili za Scenu15+ još jedno iznimno zabavno ostvarenje na njihov uvijek sasvim poseban način. Smijeh za sve generacije.

Iz Italije je došao Collettivo Terzo Teatro, Gorizia s predstavom Maura Fontaninija "Lopov, dva vjenčanja i sprovod". "Napisana tijekom lockdowna, slobodno inspirirana djelom 'Er cassamortaro', jednom od perjanica Gigija Proiettija, ova komedija predstavlja napuljsku obitelj, onu komendatora Nestorea, Clotildinog muža i oca Biance, neutješne usidjelice sada već četrdesetogodišnjakinje", opisana je ova predstava, a kada je riječ o ostvarenju svestranog Gigija Proiettija, glumca, režisera, tv-voditelja i još puno toga drugog (1940.-2020.), ne treba sumnjati u kvalitetu.

Novost Mali Bembo

Raznolik je bio i ovogodišnji Mali Bembo, koji donosi predstave za najmlađe.

I tu je gostovao Teatar Naranča s predstavom "Cvrčak i mrav" u režiji Katje Rabar, suvremenom interpretacijom poznate basne uz glazbu i dobre "fore".

Lino Brozić, pulski glumac angažiran u raznim kazalištima i projektima, predstavio se autorskim projektom ostvarenim u suradnji s Anom Cmrečnjak "Bum, tres, tras", a u režiji Nenada Pavlovića, još jednog Puljanina, ali s osječkom adresom.

Gradsko kazalište iz Požege gostovalo je predstavom "Carevo novo ruho".

Nije nedostajalo niti glazbenih programa, poput primjerice koncerta "Music of Stage and Screen", gdje su izvođači bili Danijela Pintarić, sopranistica i Darko Domitrović, klavirist, kao i večer poezije "O ljubavi i glumi" u izvedbi Josipa Kučana. Održan je i koncert Anastasiie Groshko & banda. Izvođači koncerta za anegdotu i klavir bili su Saša Miočić i Ivan Đuričić. Održana je i promocija slikovnice "Sunčasta" i razgovor s autorom Zoranom Vakulom.

Ovaj je festival održan u suradnji Mon Perina, Općine Bale, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu te uz pokroviteljstvo našeg lista.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter