U Labinu otvorena izložba

Eksperimentalno i osobno u fotografijama Domena Martinčića

| Autor: Branko Biočić
Jedan od radova Domena Martinčića

Jedan od radova Domena Martinčića


U organizaciji Gradske galerije Labin u prostoru desakralizirane kapele sv. Stjepana otvorena je izložba fotografija "Osobni eksperimenti" Domena Martinčiča, slovenskog režisera i diplomanta snimanja pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Domenčić je pripadnik mlađe generacije autora, a filmsko i kazališno ishodište pretače u fotografski izričaj temeljen na studijskim eksperimentima prikaza i prezentacije fotografija. Ciklusi "Crni portreti", "3D" i "Crne kutije" posjetitelja navode na uključenost u radove traganjem za obrisima i detaljima portretiranih, pronalaska točke trodimenzionalne prostornosti fotografije ili pak sâmih fotografija skrivenih unutar kutija. Životnost i bilježenje ekspresija svakodnevnih trenutaka portretiranih dobivena je korištenjem modela iz intimnog kruga obitelji i prijatelja čime se objašnjava atribut "osobnog" u nazivu izložbe.

Renata Kiršić, Stefani Peršić i Domen Martinčić na otvaranju izložbeRenata Kiršić, Stefani Peršić i Domen Martinčić na otvaranju izložbe

- Ponovno se vraćajući na naziv izložbe, valja uputiti na simbol * ("zvjezdice"), koji nam ovom prilikom ne otkriva ništa nova niti upućuje na dodatna objašnjenja. Simbolom »zvjezdice« upisuje se sve onkraj prikazanog i rečenog, što će autor daljnjim djelovanjem ponuditi. Ovo je ujedno druga ovogodišnja izložba ostvarena u negdašnjem sakralnom prostoru, kojom Gradska galerija Labin ostvaruje postavljene intencije veće vidljivosti i promocije mlađe generacije umjetnika stavljajući naglasak na umrežavanje umjetnika i kulturnih radnika, razmjenu ideja te sadašnje i buduće suradnje. Splet umjetnosti sadašnjeg i nekih minulih razdoblja smještajem suvremenog sadržaja u novovjekovni prostor, s devetnaestostoljetnom oltarnom palom, stvara ambivalentno prožimanje i novi život kapele kao kulturnog dobra, kaže Stephanie Peršić, kustosica izložbe i voditeljica Gradske galerije Labin.

Izložba je ostvarena sredstvima Grada Labina i Ministarstva kulture i medija RH, a može se razgledati do 20. rujna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter