Galerija Makina

Održana jednodnevna izložba fotografija "Malo duboko" umjetnika Morovića, Pekice i Šurana

| Autor: Mihael Stojanović


Galerija Makina bila je domaćin jednodnevne izložbe »Malo duboko« koja je tematizirala podvodnu fotografija trojice umjetnika: Olega Morovića, Andija Pekice i Olega Šurana. Izložba je pružila uvid u svijet ispod morske površine, u kojoj se stvarnost transformira kroz leće, objašnjavaju umjetnici, a samo mjesto snimanje bilo je popularno pulsko kupalište - Stoja.

Malo duboko, ispod mora...

Kako je u tekstu izložbe naveo Alen Floričić, ovaj neformalni trojac umjetnika već godinama istražuje različite medije i pristupe, stvarajući radove koji se izdvajaju ludičkom strategijom tretiranja stvarnosti. Njihova umjetnost prkosi konvencionalnim konceptualno-ideološko-estetskim temeljima, nudeći svjež i dinamičan pogled na svijet oko nas, istaknuli su u svojoj brošuri. Posjetitelji su imali priliku uroniti u svijet gdje je sve predivno naopačke. Buka je zamijenjena tihom simfonijom pucketanja, a slike su postale maglovite i prožete titravim zrakama svjetlosti, stvarajući atmosferu koja je bila jednako intrigantna koliko i estetski očaravajuća stajalo je nadalje u pisanom tekstu koji su posjetitelji imali prilike pročitati.

Ono što je ovu izložbu činilo posebnom nije bila samo fotografija, već i način na koji su autori uspjeli spojiti elemente performansa i instalacije u jedinstvenu cjelinu. Fotografije su prikazivale fragmente tijela, izobličena lica i neodređene prizore morskog dna, stvarajući osjećaj zamrznutog pokreta i dinamike koja nadilazi samu sliku.

Riječi autora

- Ovo je ljetna izložba, prvi put smo se poigrali s fotografijom. Koristili smo najjeftinije podvodne fotoaparate za turiste, a cilj nam je bio izbjeći klasične motive i vidjeti kako improvizacija može ispasti. Nismo stručnjaci ni u ronjenju ni u fotografiji, a svjesno smo zanemarili likovno iskustvo iz drugih medija kazao nam je Andi Pekica. On je istaknuo kako je fotografiranja trajalo samo pola sata, a za poruku izložbe kazao nam je da se opustimo i zaboravimo na svoje brige. Oleg Šuran kratko je prokomentirao da svako ljeto organiziraju jednodnevnu izložbu, a ove godine došli su na ideju da tema budu podvodne fotografije koje su snimili u roku tridesetak minuta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter