slikovnica Labinjanke Josipe Milevoj

Fleki igra njuškomet: Vedro i zabavno o sasvim posebnom nogometu

| Autor: Vanesa Begić
Josipa Milevoj autorica je više slikovnica (Snimio: Branko Biočić)

Josipa Milevoj autorica je više slikovnica (Snimio: Branko Biočić)


Očito da autori iz Labinštine imaju poseban afinitet za dječju književnost. Daniel Načinović je najpoznatiji autor za djecu u nas, nagrađen najvažnijim nagradama i priznanjima, a Josipa Milevoj napisala je već nekoliko slikovnica za najmlađe.

Nakon slikovnica "Flekijeve pustolovine" i "Venio, Fleki i Figaro" Josipa Milevoj nastavlja s pričama posvećenim psu Flekiju, koji je već osvojio srca najmlađe publike djelom "Fleki igra njuškomet". Ovih je dana ova slikovnica posebno aktualna, uz Europsko nogometno prvenstvo i kada je ‘bubamara’ glavna tema. A ovdje je riječ o sasvim posebnom nogometu.

Pišući u prvome licu, iz perspektive psa Flekija, pred čitateljima se otvara priča koja jest zavičajna, ali i puno šira i atemporalna, o općeljudskim vrijednostima, ali i o ljubavi prema životinjama, o tome kako dolazak kućnog ljubimca unosi bolje raspoloženje u obitelji i kako zbližava članove obitelji.

Pisano jednostavnim i tečnim jezikom, prilagođeno najmlađima, uz sugestivne deskripcije u simbiozi s isto tako sugestivnim ilustracijama Mladena Bolfeka, ovo štivo je zanimljivo za najmlađe, za učenike nižih razreda osnovne škole, a i za mlađe, ukoliko im roditelji čitaju te avanture.

U načelu je slikovnica kratka, što se tiče same duljine teksta i broja stranica, a po doživljaju i namjeni umjetnička ili poučna. Poučna je utoliko što pomaže upoznavanju okoline, biljnog ili životinjskoga svijeta, a umjetnička jer teži doživljaju tog svijeta. Upravo je takva i ova knjiga labinske autorice, koja donosi ovoga puta sportsku temu, odnosno što se to dešava kada psi igraju nogomet. A da sve to bude još bolje prikazano, pobrinuo se ilustrator.

Premda neki umjetnici smatraju da je ilustracija manje vrijedna likovna disciplina u odnosu na druge vrste likovnosti, tome nije tako jer knjiga može biti mala galerija u svakome domu - likovno djelo koje uzdiže kulturnu razinu pojedinaca može približiti dijete svijetu likovnosti, a to je i prvi korak za upoznavanje najmlađih sa svijetom umjetnosti.

Boje u knjigama za djecu često privlače svojim skladom i intenzitetom. Slikovnica nije igračka, već knjiga u pravom smislu riječi, kao što je svojevremeno istaknuo Vilko Selan Gliha i zbog toga treba voditi računa o boji i dinamici crteža, jer se tako razvija predodžbeni svijet dobne kategorije kojoj je ona namijenjena. Ovdje je to dobro usklađeno.

Da bi djeca počela čitati neku knjigu, slikovnicu, treba ih nekako privući, uvesti u te čarobne svjetove mašte. Milevoj to čini zanimljivim naslovom - gdje se koristi riječ njuškomet, te razgovorom o nogometu, koji tu postaje njuškomet. Djeca vole gledati nogomet (ne samo dječaci, nego sve više i djevojčice), a duhovita, zabavna i vedra priča o igranju njuškometa itekako je zanimljiva djeci.

Priča je vrlo tečna za čitanje, s puno ritma, kao u brzim nogometnim izmjenama. Pseći je nogomet tu sasvim poseban, tu nastaju poznanstva, prijateljstva, ljubavi, a uvijek je prisutna po(r)uka, nikada nametnuta, koja vjerno slijedi tijek radnje, uvijek vrlo pitko napisano.

Pisati za djecu nije niti malo lagano jer su djeca vrlo zahtjevna publika, a tim spletom nogometa, akcije, dinamične radnje, autorica stvara pobjedničku kombinaciju.

Ilustracije mogu stvarati i malu, posebnu priču svojom ekspresivnošću izraza. Recimo i da je ova autorica, osim slikovnica o Flekiju, napisala i slikovnicu o brijunskoj slonici Lanki, dakle pokazuje afinitet prema svjetovima faune.

Nakladnik je Labinska tiskara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater