predstava

"Decameron" Gradskog pozorišta iz Podgorice na Malom Brijunu

| Autor: Glas Istre
Decameron

Decameron


Gradsko pozorište Podgorica u suradnji s Narodnim pozorištem iz Niša i Barskim ljetopisom odigrat će 19. kolovoza na tvrđavi Minor na Malom Brijunu Boccacciovog „Decamerona“. Predstava se izvodi u sklopu RUTA-e, regionalne unije teatara koja okuplja kazališta iz regije.

Predstava govori o želji čovjeka da bude slobodan, govori o osobnoj slobodi, da su pravo osobne slobode i izbora vrlo bitni i to je nešto za što bi se svaki čovjek trebao boriti. Kad se rodimo dobijemo neke okvire koje nismo izabrali: religiju, puno društvenih i obiteljskih okvira i normi, a to bi svaki čovjek trebao sam izabrati. I zapravo ta osobna sloboda je i danas najvažnija, a s druge je strane manipulacija koja je uvijek oko nas i treba je prepoznati. S druge strane predstava govori o tome da kada obučemo bilo koji kostim da ta fasada nikada ne stvara čovjeka i da je suština daleko iza toga. Čovječanstvo od Decamerona do danas mijenja ambalažu, ali ne i suštinu.

Iako „Decameron“ nije dramski tekst već zbirka novela, ona itekako predstavlja štivo „prevodljivo“ na scenski jezik. Stevan Koprivica je u dramatizaciji ovog djela suštinski pružio vjernu interpretaciju izvornog teksta. U tom poslu dramaturg se nije usmjerio na jednostavne aktualizacije teksta, već je ostavio da kroz tekst osjetimo atmosferu humanizma, a da situacije i likovi sami kreiraju spone s analognim fenomenima u današnjici. U replike junaka utkan je humor i ironija Boccacciova teksta u čijem su središtu kritika crkve i lažnog morala uopće.

Radnja se odvija u Firenci za vrijeme kuge kada je smrt nevjerojatnom brzinom za sobom ostavila pustoš, te su u tim okolnostima mnoge umjesto izolacije odabrale da žive raskalašno i u veselju, ne mareći za sutra. Narator opisuje kontekst u kojem je družina od sedam djevojaka i tri mladića otišla van grada i provela u prirodi deset dana pričajući po deset priča svaki dan. Zato tijekom prvog dijela scenografije (Valentin Svetozarev) dominiraju video projekcije, gomile lubanja koje prijeteći naviru u smjeru publike, podsjećajući nas na okolnosti u kojima su nastale ove novele pune erotike i inteligentnog humora.

Režiser predstave je Dejan Projkovski, a između ostalih igraju glumci Omar Bajramspahić, Stefan Vuković, Pavle Popović, Una Lučić, Evgenija Stanković i drugi.

Predstava je nagrađena na Pozorišnom festivalu balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ u Nišu i na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru.

Na Brijunima, gdje traje dvadeset i četvrta sezona Kazališta Ulysses, bit će u srijedu, 21. kolovoza odigrana predstava J. Cabeza „Tri milijuna minuta“ Mestnog gledališča ljubljanskog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter