"Art" duhovit na svoj način

Višestruko nagrađivana drama na Festivalu "Zlatni lav"

| Autor: Zvonimir Guzić
Detalj iz predstave "Art" (Foto: Zlatni lav)

Detalj iz predstave "Art" (Foto: Zlatni lav)


Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu se, petog dana umaškog festivala Zlatni lav, predstavilo višestruko nagrađivanom dramom "Art’" Yasmine Reze" u režiji Barbare Rocco. Tekst francuske dramatičarke Yasmine Reze govori o umjetnosti i naizgled neraskidivom prijateljstvu koje postaje narušeno kad jedan od troje prijatelja odluči kupiti apstraktnu sliku, potpuno bijelo platno. Preispitivanje života naglašava razlike u njihovim odnosima i mijenja im poglede na prijateljstvo.

Kajkavizirana adaptacija

Otkako je premijerno izvedena u Francuskoj 1994. godine, predstava "Art" prevedena je na brojne jezike i osvojila je mnoge nagrade za najbolju komediju, uključujući nagrade Olivier i Tony.

Osim navedenih nagrada za svoj je rad dobila i nagrade Evening Standard Award, Prix Renaudot, Grand prix du théâtre de l’Académie française i druge. Predstava "Art", prvi puta je postavljena 1998. godine u "Teatru u gostima", a igrali su legendarni Relja Bašić, Vanja Drach i Boris Buzančić. U varždinskoj inačici predstave radi se o kajkaviziranoj adaptaciji u kojoj glume Hana Hegedušić, Helena Minić Matanić i Marinko Leš.

Redateljica Barbara Rocco, glumica kojoj je režija drugi posao, jednom prilikom je izjavila kako se uvijek kada režira, odluči za "tekst koji je jako glumački" i koji bi i sama rado igrala. Dodala je da predstava govori o prijateljstvu te da je tekst sam po sebi duhovit, ali ne u smislu da publiku dovede do obične komedije, nego da je duhovit po svojoj iskrenosti.

Ocjena publike

- Kada nisam na sceni, kada sam u publici, najviše se volim baviti psihologijom, odnosima i lijepim glumačkim zadacima. U ovom tekstu, od sve tri uloge ne znaš koja je zanimljivija, ljepša i bolja i oni ravnopravno grizu po sceni i isprepleteni su do nevjerojatnih stvari, rekla je o predstavi Rocco.

Umaška publika "Art" je nagradila ocijenom 4,6 što je svrstava na drugo mjesto poredka od pet odigranih predstava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini