PLESNI STUDIO INK

"Koreografske prakse" večeras pred publikom

| Autor: Mladen RADIĆ
"Choreopraksa"

"Choreopraksa"


Večeras u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta održat će se predstavljanje "Koreografske prakse" odnosno "Choreoprakse", projekta koji je koreografkinja i dramska pedagoginja Andrea Gotovina vodila u Plesnom studiju a u kojem su polaznici učili i upoznavali različite koreografske prakse i koreografe te paralelno stvarali svoje vlastite radove. Prijavilo se 15 polaznika a njih sedam je odlučno i hrabro preuzelo i ulogu koreografa te će svoje radove pokazati pred publikom. Ulaz je slobodan, a Andrea Gotovina poziva sve zainteresirane da dođu pogledati što su ove mlade snage osmislile i napravile.

Projekt je unutar Plesnog studija INK osmišljen kako bi upoznao zainteresirane polaznike s različitim koreografskim praksama, načinima stvaranja te realizaciji vlastite ideje u prostoru i vremenu. Polaznici su imali priliku upoznati se s raznim koreografima i njihovim djelima, razviti osobnu estetiku te istražiti kako određenu ideju izraziti i oformiti fizičkim vokabularom. Uz vodstvo i mentorstvo i u sigurnom okruženju polaznici su se okušali u vlastitom stvaralaštvu kraćih scenskih formi.

Večeras ćemo tako vidjeti sedam izvedbi. "Th." poručuje "Živi. Budi. Jesi. Sada. Udahni, i budi tu. Sada", autorica i koreografkinja je Zoja Poropat u suradnji s izvođačima, a to su Martina Božić, Mark Marić, Maria Burić i Lena Devedžić. "Dos Lampas" pita se kako krenuti ni iz čega, a nastao je u ideji i izvedbi Marka Miškovića i Carlosa Andresa Fagina. "Taboo" prati proces povezivanja dviju osoba koji je prepun prepreka i problema te se čini gotovo nemogućim, o čemu govori Noah Cvijanović koji je autor koreografije tu su još i izvođači Noa Pavlinović, Rina Renier, Barbara Božac i Zora Cvijanović. "invisible string" bazira se na kineskom mitu o nevidljivoj vrpci, koja spaja dvije srodne duše, a radi se o duetu inspiriranom istoimenom pjesmom Taylor Swift za što je ideju je dobila i razvila te koreografiju pripremila Maria Burić u suradnji s izvođačima Markom Marićem i Lenom Devedžić. "Vanja" je nastala kao reakcija na događaj u kojem je suvremeni ples proglašen nerazumljivim, nedovoljno figurativnim i dosadnim, a autor i koreograf je Mark Marić u suradnji s izvođačima: Barbara Božac, Martina Božić, Michelle Salome Kursar i Noah Cvijanović. U "Obje strane" dvije osobe, sa svim svojim razlikama, teže pronaći ono nešto što ih spaja. Tijekom procesa uviđaju kako razlike zapravo ne moraju biti prepreka već su upravo one njihova sličnost.

Autori, koreografi i izvođači su Petra Trajčeski i Zora Cvijanović. U "Obzoru" pred publikom je šest pojedinaca, šest ciljeva i šest putova, autorica i koreografkinja je Martina Božić u suradnji s izvođačima Zorom Cvijanović, Markom Marićem, Zojom Poropat, Marijom Burić, Markom Miškovićem i Lenom Devedžić.

Tehničku podršku pružaju inspicijent Manuel Kaučić, voditeljica krojačke radionice i fundusa Desanka Janković, voditelj rasvjete Dario Družeta, voditelj tona Miodrag Flego i voditelj pozornice Goran Šaponja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum