CASTRUM VALLIS

Predstavljanje monografije o izložbi: Vrijedno djelo koje sažima 60 godina povijesti

| Autor: Vanesa Begić
(Snimila Vanesa Begić)

(Snimila Vanesa Begić)


Monografija "Castrum Vallis – izložba vječne inspiracije" autorice Kristine Tamare Koulen Franić predstavljena je u baljanskoj Galeriji Ulika, a o knjizi su govorili jedan od autora i urednika Ennio Malusa', koji je dio ove manifestacije i izložbe već dugi niz godina te baljanski načelnik Edi Pastrovicchio.

- Izuzetna mi je čast predstaviti ovu monogafiju posvećenu 60. obljetnici izložbe Castrum Vallis, a ljepota naše Općine leži u njezinoj sposobnosti da inspirira umjetnike iz cijeloga svijeta, stvarajući dijalog između starih kamenja Bala i novih kreativnih vizija. To nije samo izložba, to je živi dokaz kako umjetnost može povezati ljude, obogatiti naše živote i očuvati našu kulturnu baštinu. Svaka slika, svaki kip i svaki umjetnički izričaj nosi u sebi dio naše zajedničke duše, dio onoga što nas čini posebnim, kazao je Pastrovicchio.

(Snimila Vanesa Begić)(Snimila Vanesa Begić)

Kristina Tamara Koulen Franić istaknula je da su začetnici ove manifestacije Vasilije Jordan, njegova supruga Dragica Cvek Jordan, kao i Milan Cmelić i Boro Stanojčić.

- Iako koristim i nove medije u radu, ljubitelj sam klasike, knjige u fizičkom obliku koju se može listati, gledati, mirisati i zato sam zahvaljujući Turističkoj zajednici Općine Bale i Općini Bale krenula u realizaciju ove knjige. Puno mi je, u smislu podataka, pomogla Jelena, inače poznata glazbenica i kćerka bračnog para Jordan koji su uložili svoj trud, znanje i vrijeme u pokretanje ove manifestacije, ove izložbe. U ovoj knjizi govori se o počecima istraživanja, zatim zahvaljujući akademiku Robertu Matijašiću i o porijeklu naziva Castrum Vallis, kao i o novim tendencijama, odnosno o Castrum Vallisu u procesu globalizacije, te tu se nalaze brojni novinski članci iz raznih dnevnih novina o toj manifestaciji, kazala je autorica.

Ennio Malusa' istaknuo je da se izložba već duže vrijeme održava u Galeriji Ulika, koja je godinama unazad dobila i novo ruho, a prije toga bila je i u palači Soardo Bembo, gotičkom dragulju iz 15. stoljeća crkvi sv. Duha, romaničkoj crkvi sv. Ilije, kripti župne crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije, Sv. Elizabeti...

Malusa' je naglasio veliki rad i trud autorice, ali i brojnih suradnika koji su pomogli da dođe do materijala, te likovnog i grafičkog urednika koji je napravio izvrsno djelo, Igora Jeremića. Knjiga je dvojezična zahvaljujući prijevodu na talijanski Gianne Fioranti.

Knjigu obogaćuje i mnoštvo tekstova iz naših novina, od kojih najveći broj potpisuju Nina Orlović Radić, Aldo Pokrajac i Mihaela Medić, ali i niz drugih novinara i suradnika kroz godine, a autori fotografija su Damir Matošević, Igor Drandić, Michael Koulen, Miodrag Đorđević te naš fotograf Duško Marušić Čiči, a tu su i fotografije iz privatnih arhiva. Velika je uloga u svemu tome i Muzeja grada Rovinja.

Nazočni mogu saznati i da toponim vallis može potjecati od dviju ronanskih riječi: vallis kao dolina ili vallum kao bedem, palisada, šanac, a svi predstavljači istaknuli su da su Bale posebne zbog bogate materijalne i nematerijalne baštine, te to je utjecalo i na održavanje ove izložbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter