KARLOVAC

Izložba i monografija „Hinko Krapek – čovjek svoga doba“

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U karlovačkoj Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ otvorena je u srijedu izložba „Hinko Krapek - čovjek svoga doba“ i predstavljena istoimena monografija, što je početak šireg obilježavanja značaja tog češkog fotografa za kulturu Hrvatske i Slovenije, gdje je živio i stvarao.

Opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Slovenije u Hrvatskoj Dušan Pšeničnik  čestitao je karlovačkoj knjižnici 185. obljetnicu djelovanja i 30. obljetnicu djelovanja Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj. Naglasio je da ovaj primjer od prije 150 godina i mnogi između toga, kao i današnja suradnja pokazuju da su kulturne i gospodarske veze Slovenije i Hrvatske dugotrajne i mnogostruke.

S ulaskom Hrvatske u šengenski prostor očekuje i više međususjedne suradnje, jer je slovenskim umjetnicima kulturno tržište u Hrvatskoj srodno, ocijenio je. Pozvao je da se još više poraditi na jačanju suradnje i međusobnom obogaćivanju, kao što je to u svoje doba radio i Hinko Krapek (Brno, 1841.- Maribor, 1915).

Autorica izložbe i monografije muzejska savjetnica Povijesnog odjela Muzeja grada Karlovca Sanda Kočevar rekla je kako je Krapekova baština u muzejima, arhivima, novinama i drugoj tiskanoj građi, te različitim znanstvenim i stručnim tekstovima istražena, popisana, sistematizirana i digitalizirana.

Monografija i izložba pozicioniraju Karlovac među značajne centre u povijesti fotografije 19. stoljeća, ocijenila je Kočevar. Podsjetila je da je Krapek autor prve karlovačke monografije i razglednice, osnivač prvog biciklističkog društva u Karlovcu, fotografirao je Plitvička jezera i bio prvi speleofotograf.

Krapek je u Karlovcu stvarao jer ga je grad kao Čeha dobro prihvatio. Karlovac je bio multietnička, multikonfesionalna i multukulturna sredina te otvoren grad koji je prihvaćao različitosti, dodala je.

Voditeljica Središnje knjižnice Slovenaca u Hrvatskoj Vedrana Kovač Vrana naglasila je da je Hinko Krapek bio jedan od najplodnijih fotografa svoga vremena, a njegovi ateljei radili su 17 godina u Karlovcu i 39 godina u Mariboru, pa ga i Karlovac i Maribor smatraju svojim najznačajnijim fotografom u drugoj polovici 19. stoljeća.

Ravnateljica knjižnice Kristina Ćunović istaknula je kako joj je drago da se ovaj program događa u sklopu programa proslave 185. godišnjice Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, ali i 30. godišnjice Središnje knjižnice Slovenaca u RH. Dodala je kako je korisnicima knjižnice dostupna i digitalna zbirka o Hinku Krapeku.

Ravnateljica Muzeja grada Karlovca najavila je da će izložba biti postavljena i u drugim knjižnicama i muzejskim prostorima u Sloveniji, kao i monografija koja sadrži popis 225 objavljenih fotografija te 478 fusnota.

Program je financijski podržala Karlovačka županija, a izložba će biti otvorena do 3. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter