Putem edukativnih panoa i fotografija, ali i brojnih popratnih radionica koje će se održati tijekom pet narednih tjedana, u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca sve je posvećeno mediteranskoj prehrani.
Naime, tu je otvorena izložba fotografija "Foodprint - The Mediterranean Diet Revisited", upriličena u suradnji Goethe-Instituta Hrvatska i Arheološkog muzeja Istre.
- Drago nam je da nakon izložbe posvećene (pre)hrani, odnosno na drukčiji način, "Lica gladi", i dalje se bavimo hranom u ovome prostoru. Lijepo surađujemo s Goethe-Institutom i putem ovih fotografija i panoa moći ćete saznati ili ponoviti štošta o mediteranskoj prehrani i njezinoj važnosti za zdravlje. Evo, ja primjerice nakon otvorenja ove izložbe idem brati masline, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.
Arpad Andreas Solter, ravnatelj Goethe-Instituta naveo je da smo u Istri posebno sretni što imamo tako bogatu prehranu, raznoliku i zdravu, a Jasmina Vukas, koordinatorica projekata rekla je da će se narednih pet tjedana ovdje održavati radionice za djecu, mlade, ali i za sve ostale, predavanja i drugi sadržaji.
Hassan Abdelghani, poznati fotograf održavao je radionice s pulskim srednjoškolcima, a i nove su u planu, te nazvao je svoje mlade fotografe "sedam veličanstvenih".
- Na izložbi donosimo i izbor fotografija nastalih tijekom fotografske radionice u suradnji s Foto Akademijom Makina na kojoj su u sklopu popratnog programa izložbe mladi polaznici bilježili lov srdele u pulskom akvatoriju. A nadam se da će naši učenici sudjelovati i na narednim radionicama, bilježit ćemo primjerice i berbu maslina, kazao je Abdelghani.
Cjelokupan projekt se temelji na fotografijama petero europskih fotografkinja i fotografa koji udišu novi život ovom prastarom načinu prehrane i življenja na Mediteranu, a povezujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Maroko, Portugal, Hrvatsku i Cipar.
Fotografije nastale u tih sedam zemalja u kojima je mediteranska prehrana upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva prikazuju dramatične kontraste, od udaljenih ribarskih sela i planinskih naselja do modernih škola kuhanja, istražujući različite teme kao što su održivost, identitet, obitelj, zajednica, kuhanje, poljoprivreda, zdravlje i kreativnost.
Izložba je podijeljena u pet tematskih cjelina: preživjeti, prehraniti, kuhati, jesti i uzdržavati.
Sve su te teme prikazane kroz mediteransku prehranu s posebnim naglaskom i na holistički pristup i na tome kako očuvati zdravlje. Fotograf Johann Clausen u Hrvatskoj je zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol.
- I Arheološki muzej Istre ovdje je prikazao neke predmete, neke eksponate iz svog fundusa koji su vezani za ovu temu. Ti predmeti iz antičkog doba, prikazuju i kulturu žita, vina i maslinovog ulja. Izloženi su i primjerci posuđa i kuhinjskih predmeta, te opreme za ribarenje, kazao je Komšo.
Izložba "Foodprint" dio je višemedijskog projekta koji istražuje zašto je mediteranska prehrana toliko bitna, a iz popratnih panoa može se saznati da je utemeljena na štedljivosti, dijeljenju i sezonskom karakteru te odlikuje se nizom pozitivnih obilježja.
Što se tiče fotografa, Myrto Papadopoulou je za Foodprint otputovala u Maroko i fotografirala zajednicu u izoliranoj gorskoj regiji Taounate. Oslanjajući se na sezonsku biljnu prehranu - budući da je nabava mesa preskupa - zajednica je tijesno povezana sa svojom okolinom prigrlivši ono što joj zemlja dade.
Johann Clausen je posjetio Hrvatsku i Cipar. U Hrvatskoj je zabilježio krajolik istočne obale Jadrana i vizualno istražio jedan od ključnih sastojaka za kuhanje i čuvanje hrane: sol. Na Cipru je fotografirao futurističko poljoprivredno gospodarstvo koje uzgaja svježe povrće u kontejnerima gdje je zaštićeno od ekstremnih temperatura na otoku, a napravio je i seriju portreta voća koje raste u napuštenom voćnjaku prikazujući njihovu bezvremensku ljepotu.
Elena Heatherwick je na Kreti istražila temu kulinarske baštine. Provela je neko vrijeme s obitelji koja vodi malu tavernu u izoliranom gorskom području. Tri generacije sudjeluju u proizvodnji prehrambenih namirnica poput sira i povrća, dok istovremeno skupljaju i sezonske samonikle biljke s planina.
Chris de Bode u Španjolskoj se usredotočio na zdravstvene prednosti mediteranske hrane. Maria Contreras Coll za Foodprint je posjetila portugalski otok Culatru i zabilježila kako je tamošnja lokalna zajednica beračica i berača školjki pogođena onečišćenjem, rastućim temperaturama i prekomjernim izlovom ribe.
Za sudjelovanje u svim programima, osim fotografske radionice, potrebno se prijaviti na telefonski broj 095/3372-085, ili na e-mail [email protected].
Projekt Foodprint je inicirala grčka producentska kuća Anemon Productions te ga provodi u sklopu programa KreativnaEuropa. Između ostalih, partneri na projektu su i Goethe-Instituti jugoistočne Europe. U Hrvatskoj su partneri Arheološki muzej Istre, umjetnička organizacija Film i Film, Galerija Makina te drugi lokalni partneri.