OTVORENA IZLOŽBA DAVORA KLIMANA

Kada slikam ne težim ničemu osim jednostavnosti i ljepoti

| Autor: Mladen RADIĆ
Davor Kliman (Snimio Duško Marušić Čiči)

Davor Kliman (Snimio Duško Marušić Čiči)


Galerija Studentskog centra nastavila je preksinoć sa svojim aktivnostima, ovaj put ugostivši izložbu jednog poznatog pulskog umjetnika, a to je Davor Kliman. Ovo je već 15. izložba postavljena i otvorena u ovom malom, ali prometnom prostoru, kako je to istaknula ravnateljica SC-a Sanda Rojnić Sinković, ali koji se sve više profilira na toj nekoj ruti pulskih galerija.

Međuciklus

Ovih pet Klimanovih radova koji se od preksinoć mogu vidjeti spadaju u međuciklus koji publika uglavnom nije vidjela, radi se o periodu između njegovih "Otisaka" i zadnje izložbe "Seccozidi" koja je bila u Galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika te je ovo bila prilika da radove nastale u to vrijeme prikaže u manjem broju.

- Te slike su prethodile "Seccozidima" i nekom raslojavanju pejzaža kroz prostor koji je uvijek nekako prisutan u mojim radovima, one jesu apstraktne, ali njihova pozadina je figurativna i uvijek proizlazi iz nekog istarskog pejzaža i nekog mog promišljanja tih prostora, kaže Kliman koji je i član umjetničkog kolektiva DIK s kojim istražuje suvremene pojave u društvu i likovnosti, a koji još čine Iva Gašparić i Denis Sardoz.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Sanja Simeunović Bajec i ovaj se put našla u ulozi kustosice, ali i kolegice budući da s Klimanom radi u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna, gdje Kliman obnaša i funkciju ravnatelja. Podsjetila je da osim što radi u školi ima svoj atelje u Rojcu, gdje su nastali ovi novi radovi.

Mladi i profesori

- Cilj je da (u ovoj galeriji) predstavimo mlade autore i profesore koji su se odlučili nastavili baviti umjetnošću, kaže Simeunović Bajec.

Kliman je školu kojoj je na čelu opisao kao možda malu brojem, ali veliku po mnogim stvarima jer su on i kolege godinama slijedili generacije i generacije istarskih umjetnika.

- Mnogi su otišli u neke druge umjetničke vode, ali mislim da smo središte umjetničkog zbivanja, obratio se Kliman prisutnima, među kojima je bilo i nekih njegovih kolega iz škole.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Za radove koje je izložio kazao je da je upravo prostor ove galerije idealno mjesto da oni dobiju svoj život izvan ateljea i da ih pokaže publici, u jednoj intimnoj atmosferi, zbog čega je bio uzbuđen i to je priznao otvarajući izložbu.

- Kadgod je izložba, pa makar bila i jedna vaša slika, uzbuđeni ste jer to je izlaganje sebe i neke svoje intime, komentirao je Kliman koji je obraćanje publici zaključio rečenicom iz najave na letku izložbe koja kaže "Kada slikam ne težim ničemu osim jednostavnosti i ljepoti i jedino me ona može još uvijek iznenaditi kod drugih i kod sebe. Za sve drugo sam nezainteresiran i umoran, ali ne i bez nade."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom