UVJET ZA USPJEH SEZONE

ZAPOSLENI U UGOSTITELJSTVU I TURIZMU NA LISTI PRIORITETA ZA CIJEPLJENJE Konobari i osoblje recepcije mogli bi na red doći u svibnju  

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Sindikat turizma i usluga Hrvatske objavio je jučer kako su ih iz Ministarstva turizma i sporta izvijestili kako će se na listu prioriteta kad je u pitanju red cijepljenja uvrstiti i turistički djelatnici. Kako navode iz Sindikata, zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako su oni najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a mnogi od njih, zbog prirode posla ne mogu održavati fizičku udaljenost od drugih osoba.

Detaljna shema aktivnosti oko cijepljenja za sljedećih osam tjedana trebala bi biti predstavljena članovima Vlade ovaj tjedan. Riječ je o nekih 50-ak tisuća djelatnika u turizmu koji bi, ako bude cjepiva, trebali na red doći u svibnju. Iz Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), javili su kako će, prema dopisu Ministarstva turizma i sporta, cijepljenje biti organizirano prema prioritetima.

Liste prioriteta

Prioritet broj jedan podrazumijeva operativno osoblje hotela, dakle recepciju, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično, te djelatnike koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj razini. Prioritet broj dva je administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji i koje nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prioriteta broj jedan.

Cijepljenje je pred predstojeću sezonu svakako dobra vijest s obzirom na to da je siguran boravak u zemlji kroz cijepljenje turističkih djelatnika bio jedan od ključnih prioriteta za pripremu ovogodišnje turističke sezone na koji su ovih dana pozvali i iz Hrvatske udruge turizma. Direktor HUT-a Veljko Ostojić u izjavi za Glas Istre kazao je kako moramo hrabrije pokrenuti organizaciju i što prije osigurati dovoljnu količinu brzih i cjenovno prihvatljivih testova.

- Uz testove, važno je i što prije krenuti s cijepljenjem turističkih djelatnika jer je to jedna od najjačih promotivnih poruka koju u ovom trenutku možemo poslati, dodao je.

Problem je naravno manjak cjepiva zbog kojeg se taj postupak ni među ostalim kategorijama stanovništva ne provodi željenom brzinom ni dinamikom. Problem koje bi turističke tvrtke sigurno vrlo rado riješile i samostalnom kupnjom cjepiva i cijepljenjem svojih djelatnika kad bi to bilo moguće i kad bi cjepivo bilo dostupno na slobodnom tržištu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter