KRNICA

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor, obilježen sedamdeseti rođendan ove pedagoške ustanove: SVA NAŠA PRAMALIĆA I TEMATSKA IZLOŽBA U SPOMEN NA TOG HRVATSKOG PJESNIKA

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Nagrađeni su učenici Jure Cvek, Mauro Catela, Leona Jalšovec, Mila Cukon, Mark Kele, Filip Raponja, Leonardo Peruško, Bor Winkler i Leonardo Peruško. Jure Cvek je višestruko nagrađivan iz više predmeta

Kulturno-umjetničkim programom naziva "Sva naša pramalića i tematskim izložbama u Osnovnoj školi Vladimir Nazor u Krnici, obilježena je 70. rođendan ove pedagoške ustanove. Učenički zajednički radovi koji su predstavljeni su Vremeplov (izložba školskih ljetopisa i starih dnevnika), Album prošlosti (izložba starih fotografija generacija učenika i učitelja i školskih aktivnosti od 1949. do 2000.), Škola u prošlosti i škola u budućnosti, projekt učenika prvog, drugog i trećeg razreda u kojem su učenici istraživali svoju školu u prošlosti, ali i promišljali njezinu budućnost u likovnom i literarnom izričaju te Zlatna lađa, projekt učenika četvrtog razreda.

Ples i pjesma

Ujedno je predstavljen život i stvaralaštvo Vladimira Nazora, projekt školske knjižnice i nastave hrvatskog jezika te izložba Škola danas - velika maketa škole, rad učenika 8. razreda Filipa Raponje, PP prezentacija školskih aktivnosti u posljednjih dvadeset godina, roboti i mikrobitovi, 3D printer, interaktivna ploča i računala te ostale informatičke aktivnosti).

Školski zbor izveo je himne Hrvatsku domovinu, Krasnu zemlju i školsku himnu Mi smo škola Vladimira Nazora. Učenici su se predstavili recitalom i kazivanjem Nazorovih i Balotinih stihova i proze. Stihove i prozu govorili su Roko Vlačić, Tara Cukon, Mark Jalšovec, Hajdi Fornažar, Una Buršić, Şofia Teković, Tea Percan, Ivan Jugovac, Marko Grbac, Antonia Valić, Mateo Buić, Jakov Cukon, Mila Cukon, Toni Peruško, Lea Peruško, Leona Jalšovec, Stela Lučić Jozak, Leonardo Peruško i Filip Raponjai. Na gitari je svirao Mark Jalšovec, a na violončelu Jure Cvek.

Plesači i svirači KUD-a „Mate Balota“ predstavili su se trima osnovnoškolskim skupinama: najmlađom (prvi razred i djeca vrtića), srednjom i najstarijom te su izveli balun, šete paši i špic polku. Na mihu je svirao Luka Lupetina, a na roženicama Mauro Catela, Erik Percan i Karlo Peruško.

Nagrade i priznanja

Učenike i učitelje pozdravio je načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, a ravnateljica je najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima uručila priznanja i poklone. Nagrade su bile višestruke s obzirom na dostignuća.

Nagrađeni su Jure Cvek za županijsko i državno natjecanje iz Kemije, Mauro Catela za županijsko i državno natjecanje iz Talijanskog jezika, Leona Jalšovec, Mila Cukon i Mark Kele za županijsko natjecanje iz Tehničke kulture, Filip Raponja, Leonardo Peruško i Jure Cvek za županijsko natjecanje iz Informatike, Jure Cvek, Bor Winkler i Leonardo Peruško za županijsko natjecanje iz njemačkog jezika te Jure Cvek za županijsko natjecanje iz Hrvatskog jezika.

Programu su nazočili umirovljeni učitelji i radnici škole, nekadašnji učenici te nekadašnji direktor Vjekoslav Šajina.

Sagrađena na vinogradu

Krnička škola je izgrađena 1949. na darovanom zemljištu nekadašnjega vinograda i pašnjaka, nastala na temeljima hrvatske čitaonice u Krnici i Družbinih škola, na težnjama ondašnjih učitelja i svećenstva u opismenjavanju djece i stanovništva hrvatskim jezikom u teškim povijesnim okolnostima (talijanizacija), podigla je generacije učenika iz petnaestak okolnih naselja i time, u ovih sedamdeset godina svojega djelovanja, potvrdila da je bila i ostala središte javnog i kulturnog života. Bila je prirodni slijed svojega nastanka i razvoja upravo u Krnici, mjestu koje se oduvijek razvijalo u središte kojem gravitira cijela okolica, od Proštine, Raklja, Prodola i barbanskih naselja koja danas pripadaju teritoriju marčanske općine. Ime je dobila po književniku Vladimiru Nazoru, koji je umro 19. lipnja 1949. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter