U UMAGU I POREČU

Prvi susret mladih Crvenog križa Istarske županije: Zabavno učenje ozbiljnih poteza oživljavanja

| Autor: Luka JELAVIĆ
Performans "masovne reanimacije"

Performans "masovne reanimacije"


U organizaciji Crvenog križa Istarske županije, u Umagu je održan prvi susret mladih članova ove humanitarne organizacije. Na smotri su sudjelovali mladi predstavnici gradskih društava Crvenog križa Labin, Pazin, Pula, Poreč, Buzet, Rovinj i Buje. Uz druženje i upoznavanje, mladi su uvježbavali vještine pružanja prve pomoći, a posebno je bilo zanimljivo na umaškom Trgu 1. svibnja gdje su na zanimljiv način posebnim performansom "masovne reanimacije", u organizaciji umaške ispostave Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, obilježili Svjetski dan oživljavanja.

Službeni dio susreta počeo je na sedam mini lokacija, takozvanih radilišta, u parku Humagum, gdje su mladi savladavali tehnike pružanja prve pomoći, učili o načelima međunarodnog pokreta Crvenog križa te o ulozi i značaju Crvenog križa u zajednici. Svaku radnu poziciju osmislili su volonteri istarskih društava Crvenog križa, a voditeljica radionice o prvoj pomoći bila je predsjednica Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov, dajući zadatke grupama i pojedincima. Sve je pratila i nedavno imenovana županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić.

Zanimljivo i za sudionike i za građane bio je performans na prostranom umaškom trgu kojega su ispunili mladi u prepoznatljivim crvenim majicama. Uz glazbene ritmove svi su parovi mladih nastojali sinkronizirano obavljati neophodne pokrete za reanimaciju, vježbajući na lutkama. Vidjeli su se ujednačeni pokreti uz glazbu, ali i ozbiljnost sudionika znajući da takvi uvježbani pokreti oživljavanja možda nekome mogu spasiti život. Za svoj su trud bili nagrađeni pljeskom promatrača, građana koji su oduševljeno pratili demonstraciju jedne ozbiljne radnje.

Domaćin ove zanimljive smotre mladih, prve takve u Istri, bio je radni tim Gradskog društva Crvenog križa Buje kojega je predvodio neumorni ravnatelj Hrvoje Kovačević.

I na Trgu slobode u Poreču, kao jednom od ukupno osam gradova u Istri u ovoj akciji, u povodu Svjetskog dana oživljavanja, održana je radionica i edukacija za građane o tome kako mogu spasiti život i postati „produžene ruke hitne medicinske službe“ u spašavanju života. Građani su tako mogli vidjeti i naučiti kako pomoći osobi koja doživi srčani zastoj. Akciji su prisustvovali brojni građani, a pridružio se i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Kako ističu iz Zavoda, u Hrvatskoj, svakih sat vremena jedna osoba doživi iznenadni zastoj srca izvan bolnice, a od deset žrtva preživjet će samo jedna. U Istarskoj županiji oko 270 ljudi godišnje doživi iznenadni srčani zastoj, a od deset žrtava preživjet će 2,4 osobe. Kako poručuju iz Zavoda, zadovoljni su iznadprosječnim rezultatima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter