Aktivnosti za djecu i odrasle

Zahuktao se europski tjedan mobilnosti u Labinu: Pedibus, predavanja, radionice...

| Autor: Branko Biočić
(Foto: Grad Labin)

(Foto: Grad Labin)


Grad Labin priključio se obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti 2024. koji promovira zdrave životne stilove s naglaskom na tjelesnu aktivnost i korištenje alternativnih oblika prijevoza, a planirane aktivnosti su u punom su zamahu.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su »Zajednički javni prostori« te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti ulica, trgova, šetališta ili parkova, koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, osnažiti sigurnost, utjecati na razinu buke i zagađenje zraka.

Učenici uredili trg

U ponedjeljak, u sklopu planiranih aktivnosti učenici Osnovne škole Ive Lole Ribara imali su prilike pokazati svoju kreativnost i urediti dio trga ispred škole koji je zatvoren za promet. Prostor su uredili ucrtavanjem zelenih otoka, postavljanjem klupica i stolova od paleta i drvenih valjaka, koje su im donirale labinske tvrtke Bibetech i Elektra, te raznim biljkama u vazama. Jučer su učenici nastavili s projektom, i to farbanjem betona i stolova, a imali su i priliku sudjelovati na radionici o ozelenjavanju javnih površina.

(Snimio Branko Biočić)(Snimio Branko Biočić)

Stručnjaci iz Bike Centra Rabac su mališanima iz vrtića »Pjerina Verbanac« pokazali kako voziti i popraviti bicikl, a svi građani imali su priliku isprobati električne bicikle i dobiti informacije o biciklizmu. Istovremeno su na platou ispred OŠ Ivo Lola Ribar, učenici nižih razreda OŠ Ivo Lola Ribar i OŠ Matija Vlačić sudjelovali u predavanju MUP-a o sigurnosti u prometu i pravilima vožnje biciklom. Srijeda je započela uz aktivnost organiziranu za učenike OŠ »Matija Vlačić« - hodajući autobus do škole Pedibus koji je između 7.30 i 7.40 ujutro krenuo s dva punkta, s Titovog trga u Starom Gradu i s igrališta Zelenice.

Kroz dan je također nastavljeno preuređenje dijela trga ispred OŠ »Ivo Lola Ribar«, a na istoj lokaciji održat će se radionica o ozelenjivanju javnih površina. Za učenike OŠ »Ivo Lola Ribar« Pedibus će se organizirati danas u isto vrijeme kao i dan ranije s poligona Kature.

Aktivnosti i za odrasle

Cijeli tjedan djeca vrtićke i školske dobi sudjeluju u prigodnim aktivnostima dok će se odrasli moći priključiti inicijativama kao što su »Car-sharing« (dolazak na posao s kolegama s ciljem smanjenja prometnih gužvi) ili ostaviti svoje prijedloge i ideje o unaprjeđenju njihovih kvartova na Trgu labinskih rudara ili putem društvenih mreža. Osim toga, članovima vijeća labinskih mjesnih odbora bit će predstavljena prezentacija o Planu održive urbane mobilnosti s ciljem definiranja procesa kojim će se Labin učiniti boljim, održivijim mjestom.

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti onemogućeno je parkiranje na Trgu labinskih rudara i prostor parkinga će se iskoristiti za održavanje radionica i prezentaciju mjera SUMP-a, Plana održive urbane mobilnosti, a građani će moći ostavljati svoje prijedloge, osobno na Trgu labinskih rudara ili putem društvenih mreža.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter