ŽUPAN BORIS MILETIĆ

Županijski projekti navodnjavanja jedan od stupova samoodrživosti sveobuhvatne poljoprivrede u Istri

| Autor: Tea Tidić
Istarski župan Boris Miletić (Arhiva Glasa Istre)

Istarski župan Boris Miletić (Arhiva Glasa Istre)


Istarska županija je, u odnosu na prošlu, u ovoj godini povećala izdvajanja proračunskih sredstava za sektore poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva. Dio je to dugogodišnje strategije valorizacije istarske poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva. O kojim je iznosima je riječ, pitali smo istarskog župana Borisa Miletića.

Velika ulaganja

- U protekle tri godine kontinuirano povećavamo proračunska izdvajanja za mnoga područja, pa tako i za sektore poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, kako bismo ih dodatno razvijali. Konkretno u ovoj smo godini imali dva javna poziva za financiranje projekata i programa te dodijelili smo ukupno 664.700 eura. Najveće povećanje, za čak 37 posto u odnosu na lani, odnosi se na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za financiranje projekata/programa iz područja poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva, a koje provode jedinice lokalne samouprave, znanstveno-obrazovne i istraživačke institucije, zadružne asocijacije, strukovne komore i komorska udruženja i slično.

Do kraja godine nam još predstoji dodjela direktnih potpora za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, samoopskrbna poljoprivredna gospodarstva, obrte, trgovačka društva, udruge i zadruge registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti u iznosu od 200 tisuća eura.

Koje županijske projekte u sektoru poljoprivrede, šumarstva, ribarstva i vodnog gospodarstva smatrate najuspješnijim?

- U ljetnim mjesecima i istarski se poluotok suočava s posljedicama suša, pa smo 2012. i 2022. godine imali i mjere redukcije korištenja pitke vode iz vodovodne mreže. Sagledavajući trenutna globalna zbivanja i, nažalost, sve izraženije klimatske promjene, možemo očekivati povećanje temperatura i pojave sve izraženijih sušnih razdoblja. Stoga, jedan od najuspješnijih projekata Istarske županije i na razini Republike Hrvatske, ne samo u sektoru poljoprivrede, nego i u kontekstu borbe protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena, prilagodbe zelenoj tranziciji i održivog gospodarenja prirodnim resursima, je svakako projekt "Sustav javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka", vrijedan 16,5 milijuna eura, financiran 85 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i 15 posto sredstvima Republike Hrvatske.

Sustav za navodnjavanje Červar Porat - Bašarinka pušten je u rad u travnju 2022. (Arhiva Glasa Istre)Sustav za navodnjavanje Červar Porat - Bašarinka pušten je u rad u travnju 2022. (Arhiva Glasa Istre)

Ekološka poljoprivreda

Ekološka proizvodnja jedna je od strateških smjernica razvoja istarske poljoprivrede. Kakva je situacija u tom sektoru i koliko se za to izdvaja proračunskog novca?

- Sektor ekološke poljoprivrede s više od 200 registriranih subjekata u Istarskoj županiji vrlo je važna grana poljoprivrede. Istarska županija potiče razvoj ekološke poljoprivrede izravnim potporama proizvođačima, što je u izravnoj vezi s dugoročnim projektom Istra BIO-regija. Uvjereni smo da je to za Istru najbolji smjer razvoja poljoprivrede, kako zbog nepovoljne vlasničke strukture i malih površina poljoprivrednog zemljišta koje ne mogu konkurirati konvencionalnoj proizvodnji, tako i zbog izvrsnosti poljoprivrednih proizvoda koji su posebno na cijeni, ali i u sve većoj mjeri traženi od strane naših gostiju.

Ekološka poljoprivredna proizvodnja, odnosno proizvodnja hrane po ekološkim principima svakim danom dobiva na značaju, što prepoznaje i podupire i Istarska županija. Naime, putem županijskih zajmova proteklih je godina poljoprivrednim proizvođačima plasirano milijun eura i to u direktnu proizvodnju hrane te očuvanje proizvodnih resursa za buduće razdoblje kroz investiranje u kvalitetno zbrinjavanje nusprodukata u biljnoj proizvodnji (komine u vinogradarskoj i maslinarskoj proizvodnji). Vjerujemo da će i izgrađeni sustavi za navodnjavanje doprinijeti povećanju ekološke proizvodnje.

Već neko vrijeme se spominje izgradnja regionalnog Centra za voće i povrće, gdje bi bio prostor za obradu, pakiranje i skladištenje proizvoda te pogon za preradu voća i povrća, a poljoprivrednicima bi se mogle ponuditi te usluge. Je li Istarska županija pokrenula nešto po tom pitanju?

- Istarska županija je s ciljem osiguranja potrebne infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednim proizvodima pokrenula niz aktivnosti za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, a predstoji izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Centra. Naglašavamo da je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće infrastrukturni projekt koji ima strateški značaj na regionalnoj razini u razvoju istarske poljoprivrede. Istarska županija je s jedinicama lokalne uprave stvorila sve prostorno-planske preduvjete za izgradnju regionalnog Centra za voće i povrće tako da se očekuje udruživanje poljoprivrednika u zadrugu, a zatim i u proizvođačku organizaciju, što je preduvjet za financiranje izgradnje Centra. Na ovo potonje ne možemo izravno utjecati, već sve ovisi o volji poljoprivrednih proizvođača.

Maslinarstvo i vinarstvo

Istra je već niz godina prepoznata kao najbolja svjetska maslinarska regija. U zadnjem desetljeću jako se povećao broj maslinika na istarskom području. Koje su sljedeće smjernice za razvoj ove grane?

- Razvoj maslinarstva koje bilježi kontinuirani rast, te zaštićena oznaka izvornosti istarskog maslinovog ulja, kao i vodeće mjesto među maslinarskim regijama svijeta obvezuju nas na daljnje aktivnosti na promociji ulja i udruživanju maslinara te brigu, između ostalog i o zbrinjavanju komine masline za što je izrađena i studija.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Zajmovima i izravnim potporama dajemo dodatne poticaje ovoj visoko razvijenoj grani poljoprivrede u Istri. Jedan od najvažnijih ciljeva daljnjeg razvoja je povećavanje udjela proizvodnje ekološkog maslinovog ulja u ukupnoj proizvodnji.

Uz maslinarstvo, i vinarstvo je također jedan od brendova Istre, koje je sve više prepoznato i u elitnim strukovnim krugovima – spomenimo primjerice nedavno gostovanje Vinibuoni u Novigradu. Kakva je županijska strategija u razvoju ove grane?

- Razvojni zamah i rezultati vinogradarstva i vinarstva pokazali su da je ono iznimno odmaklo i doseglo najvišu svjetsku razinu, te ga u okvirima mogućnosti financijski potičemo, među ostalim, i izradom studija zbrinjavanja komine vinove loze, podrškom izrade sektorskih poslovnih planova i ostalim specifičnim zahtjevima, npr. klonske selekcije autohtonih sorti. Daljnje aktivnosti bit će usmjerene na promociju naših vina na europskom i svjetskom nivou te poticanju povećanja proizvodnje vina u Istri sadnjom novih vinograda, za što je Agencija za ruralni razvoj Istre - AZRRI opremljena najmodernijom sadilicom za vinove loze. Snaga i razvijenost, kao i izvrsnost ovog sektora, jednostavno ukazuju da ga trebamo pratiti sukladno njegovim zahtjevima.

Nužna potpora

Je li istarska poljoprivreda konkurentna i koji su prioriteti na tom području da bi bila još konkurentnija?

- Specifičnost poljoprivredne proizvodnje na području Istarske županije, koja zbog mozaičkog rasporeda manjih poljoprivrednih površina nepovoljne i/ili neriješene vlasničke strukture, ne pruža dovoljno dobro polazište za konkurentnu proizvodnju i iziskuje neposrednu potporu poljoprivrednim proizvođačima od strane Istarske županije.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Raspisivanje Javnih poziva za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Istarske županije od 2022. godine osobito je važno zbog potpore stočarskoj i ekološkoj proizvodnji koje bi zahvaljujući suvremenim trendovima, boljoj mogućnosti plasmana ekološki proizvedenih proizvoda te svojoj ekološkoj sastavnici trebale prevladavati na području Istre – BIO regije. Stočarstvo, odnosno uzgoj i držanje autohtonih pasmina istarske ovce, istarske koze, istarskog goveda i istarskog magarca je grana poljoprivrede zaslužna za osobitu prepoznatljivost Istarske županije na, ne samo stočarskoj i zaštitarskoj, nego i na gastronomskoj i turističkoj karti Europe.

Također, nezamjenjiva je djelatnost za stavljanje u funkciju zapuštenih poljoprivrednih površina te prevenciju, odnosno zaštitu od požara površina koje u slučaju nekorištenja od strane stoke, bivaju kao šikare i nisko raslinje vrlo rizične za nastanak i osobito brzo širenje požara. Iz istih razloga, od 2022. godine Županija osigurava potporu mljekarskoj proizvodnji, kao najosjetljivijoj poljoprivredno-proizvodnoj grani i na razini Republike Hrvatske, a na isti način podupire se i proizvodnja istarskih sireva i ostalih mliječnih proizvoda nagrađenih dugačkim nizom domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Nadalje, podupiremo i pčelarsku proizvodnju, a naše pčelare krasi izuzetni entuzijazam i posebno nam je drago što iznimno dobar potencijal imaju i mladi pčelari te ujednačeno visoka kvaliteta proizvedenog meda i ostalih pčelinjih proizvoda prepoznatih na europskom tržištu i od strane turističkog sektora.

Nastavno na sve navedeno, stočarska proizvodnja koja mora biti finalizirana u mini klaonicama te certifikacija autohtonih proizvoda oznakom izvornosti kao krune cjelokupne poljoprivredne proizvodnje se, također, podupiru od strane Istarske županije. Jedan od ključnih prioriteta u poljoprivrednoj proizvodnji je omogućiti mlađoj generaciji poljoprivrednika nastavak progresivnog djelovanja na razvojne procese.

Istra BIO regija

Možete li nešto više reći o projektu Istra BIO regija?

- Istra BIO regija je sveobuhvatni projekt koji u sebi osim ekološke proizvodnje podrazumijeva i druge elemente održivog razvoja Istarske županije. On se o

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

dnosi kako na poljoprivredu, tako i na turizam i zaštitu okoliša, industriju, školstvo, znanost i još niz djelatnosti. To je sveobuhvatni pristup strateškom planiranju dugoročnog razvoja.

Govoreći konkretno o poljoprivredi, Istra BIO regija je odgovor na europski trend s kojim moramo ići u korak i koji će zasigurno stvoriti dodanu vrijednost Istri kao destinaciji, ali i doprinijeti intenzivnijem razvoju ekološke i biodinamičke poljoprivrede. Danas na području Istarske županije imamo više od 200 registriranih ekoloških proizvođača koji su i u izravnoj funkciji uspostave i očuvanja bioraznolikosti Istre.

Kakva je vizija Istre kao regije s konkurentnom i (samo)održivom poljoprivredom, i u kojim sektorima ima najviše prostora za razvoj ka tom cilju?

- Nastavno na sve što sam do sada naveo u smislu poljoprivrednih politika Istarske županije, kao i brojnih projekata i programa u tom sektoru, potrebno je naglasiti da je jedan od stupova samoodrživosti sveobuhvatne istarske poljoprivrede, uz nužnost prilagodbe sveprisutnim klimatskim promjenama, svakako i realizacija županijskih projekata navodnjavanja.

Nakon izgrađena dva sustava navodnjavanja, iduće godine se kreće s izgradnjom novog sustava na području grada Umaga, vrijednog 15 milijuna eura te je u tijeku priprema i projektiranje novih projekata, sveukupno namijenjenih navodnjavanju dodanih 3.000 hektara poljoprivrednih površina na području Istarske županije.

Enogastronomija važan turistički adut

Sve je više turističkih manifestacija koje promoviraju autohtone istarske poljoprivredne proizvode. S obzirom na to da je Istra jaka turistička regija, kako funkcionira razvoj poljoprivrede u sinergiji s turizmom?

- Podatak da je drugi motiv dolaska gostiju u Istru, nakon mora i prirodnih ljepota, enogastronomija dovoljno govori samo po sebi. Budući da smo premali da bismo konkurirali masovnom proizvodnjom, od samih početaka usmjerili smo se na izvrsnost naših proizvoda, što su prepoznali i turisti. Također, enogastronomija je i dobar alat za produljenje sezone, odnosno za razvoj cjelogodišnjeg i dugoročno održivog turizma, što je naš cilj. Upravo u pred i posezoni se održavaju brojne gastro manifestacije koje su postale iznimno popularne i rado posjećene, bilo da govorimo o Vinistri, Danima mladog maslinovog ulja, Danima tartufa i slično.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter