AZRRI

Proljetni ciklus gastronomskih zbivanja kod Pazina - POČINJU KULINARSKE RADIONICE NA GORTANOVOM BRIJEGU

Namjera je organizirati radionice uz gostovanja vrhunskih chefova i u zgradi pulske Tržnice budući da je interes velik. Edukativna kuhinja treba biti sadržajnija: neka bi se jela ljeti trebala pripremati i turistima, po uzoru na Barcelonu ili Firenzu, kaže Igor Merlić, direktor AZRRI-ja

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Radionice

Radionice


Sedmu godinu zaredom Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) organizira proljetni ciklus edukacijsko-kuharskih radionica za ugostitelje, kuhare, slastičare, konobare, hotelijere i drugo turističko osoblje koje 15. ožujka počinju u Edukacijsko- gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina. Najavili su to jučer u pulskoj Obrtničkoj komori Istarske županije predsjednik Uprave AZRRI-ja Igor Merlić te predsjednik i tajnik Obrtničke komore IŽ-a Robert Momić i Eros Sorić.

Merlić je istaknuo da je namjera organizirati ovakav tip radionica i u edukativnoj kuhinji u zgradi pulske Tržnice budući da je interes građana za njima poveći. Prema njegovim riječima, trenutno ondje vrhunski kuhari održavaju brojne radionice, ali ne i renomirani chefovi kao što je to na Gortanovu brijegu.  

- Potrebno je da edukativna kuhinja bude sadržajnija te da se neka jela mogu pripremati turistima koji dođu ljeti, po uzoru na Barcelonu ili Firenzu. Tržnice ondje funkcioniraju na način da svakodnevno pripremaju nešto svojim građanima, ali i stranim gostima, rekao je Merlić.

- Pred proljetnim smo ciklusom radionica, to je definitivno jedna od najuspješnijih suradnji tog karaktera Obrtničke komore Istarske županije s AZRRI-jem. Za sve naše obrtnike i njihove djelatnike radionica se sufinancira u iznosu od 25 posto, rekao je Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije koji je dodao da je na prethodnom ciklusu bilo čak 86 obrtnika. Iskazao je zadovoljstvo time što polaznici naučeno na radionicama primjenjuju svakodnevno u praksi u svojim ugostiteljskim objektima.

Merlić je napomenuo da su proljetne radionice na Gortanovom brijegu, na kojima može sudjelovati 8 do 12 polaznika, gotovo popunjene, no da se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti. Održavat će se tijekom ovog ožujka i travnja pod vodstvom poznatih domaćih i inozemnih chefova, a kuhari polaznici dužni su na radionice ponijeti primjerenu kuharsku opremu. Merlić ističe da su u ovom ciklusu osmišljene inventivne i zanimljive radionice na kojima će Matija Bogdan, chef restorana Mano, predstaviti vegetarijanska i veganska jela. Robert Perić, chef LF cateringa i profesor slastičarstva u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu 21. ožujka održati radionicu izrade jednostavnih slastica za zajutrak i doručak. Tjedan dana nakon toga, 28. ožujka, Perić će predstaviti jednostavna slana jela za zajutrak - proizašla iz tradicionalne istarske kuhinje i predstavljena na moderan način, koristeći lokalne namirnice.

Renomirani chef Hrvoje Kroflin koji vodi zagrebački restoran Mano 2, 30. ožujka održat će radionicu kreativne gastronomije tijekom koje će predstaviti svoju filozofiju rada i podijeliti nove načine osmišljavanja jela. Radionica modernih reinterpretiranih istarskih deserata i koktela s lokalnim alkoholima, pod vodstvom chefa Roberta Perića i Igora Černjula, profesora ugostiteljstva u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, zakazana je 4. travnja.

Lokalne namirnice u službi japanske kuhinje, jedne od najzdravijih gastronomija, tema je radionice koju će 5. travnja voditi Saša Pribičević, chef restorana Matsunoki na Malom Lošinju. Na idućoj radionici, 6. i 7. travnja polaznici će učiti kako napraviti autentične i autorske pizze s lokalnim karakterom, kakve izrađuje pizzerija Premiata Fabrica Pizza, odnosno pizzaioli Massimo Fighetti i Michele Colpo. Jednostavna i kreativna jela sezonskog karaktera tema su radionice Istrian urban food Davida Skoka koja je zakazana 12. travnja. O samoniklom bilju Istre i njegovom korištenju u jelima polaznici će saznati na radionici 13. travnja Šparoga, bljušt, veprin pod vodstvom chefa Matije Bogdana. Kako pružiti vrhunsku uslugu u ugostiteljskim i turističkim objektima učit će se 19. travnja na radionici Sanje Krmpotić, mentorice za gostoljubivost, lojalnost i zadržavanje gostiju u ugostiteljstvu i turizmu i profesora Igora Černjula. Na posljednjoj radionici Kreativna riblja kužina koja će se realizirati 26. travnja, chef Skoko će odgovoriti na pitanja kako skuhati dnevni ulov ribe, kako kuhati bez jelovnika i na još štošta drugo. Termin održavanja radionice kreativne gastronomije chefa Tomaža Kavčića, vlasnika gostionice Pri Lojzetu, znat će se naknadno.

Sve radionice počinju u 9, a u izuzetnim slučajevima u 10 sati. Velik su interes iskazali ne samo obrtnici, već i građani, zbog čega, kazao je Merlić, razmišljaju i o organiziranju radionica za fizičke osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter