preporučio the guardian

REKORDNA POSJEĆENOST Kampelanje sa zvonika najavilo Subotinu po starinski



Cijeli jedan grad na jedan dan vratio se stotinjak godina u prošlost * Već od jutarnjih sati okupane toplim rujanskih suncem kolone znatiželjnika pohrlile su u stari grad Buzet opasan gradskim zidinama i kroz Vela vrata ušle u prošlost * Uz domaće goste jako puno turista, Kineza, Japanaca, Kanađana, Talijana, Nijemaca, došlo je istraživati buzetsku prošlost

"Z Bojžon milosti šindako ud buzetskiga komuna Ivan Siniša Žulić Kurajo i rišpetivi Konšilio ud Subotine so deštinali da se dan ponjer svete Marije Male 9. šetembra, jušto kada zazvoni pudan u Storen grode Buzete utpre Samanj pu starinski. Deštinano je da se preženta kaj se je delalo i koku so delali na samjeh stari meštjeri, artišti, merkanti, kogeti, malinari, žnjidari, kuvači, medigi et četra. Ta dečižjon je kunfirmao notajo od Subotine Matija Nežić Maruška." Matija je jedan od petstotinjak Buzećana koliko ih se kostimiralo i uključilo u Subotinu po starinski te vremeplovom sebe i brojne posjetitelje vratilo u prošlost na jednu od najljepših povijesnih manifestacija Istre.

Da li zato što je lani odgođena zbog kiše pa su je se mnogi jednostavno zaželjeli, ili stoga što ju je britanski dnevni list "The Guardian" uvrstio među dvadeset najboljih tradicijskih festivala u Europi koje ove godine vrijedi posjetiti, Subotina po starinski probila je prijepodnevne rekorde posjećenosti. Već od jutarnjih sati okupane toplim rujanskih suncem kolone znatiželjnika pohrlile su u stari grad Buzet opasan gradskim zidinama i kroz Vela vrata ušle u prošlost. Uz domaće goste jako puno turista, Kineza, Japanaca, Kanađana, Talijana, Nijemaca, došlo je istraživati buzetsku prošlost. Među njima i bračni par Sils iz Toronta koji je u Istru došao specijalno zbog Subotine.

- Za Subotinu smo doznali na internetu i prilagodili smo vrijeme boravka u Istri upravo ovom datumu, rekli su nam Kanađani koje je prije svega privikla mogućnost da upoznaju kulturu, običaje i gastronomiju. Čekali su u redu kako bi probali domaću juhu. Iz lonca su virile kokošje nogice, a kuhala se punih osam sati.

Vremeplov je u nedjelju točno u podne pokrenulo kampelanje, svečano udaranje batom o zvona, stara tradicija koja je uglavnom izumrla. Na Velim vratima podignuta je svečana zastava. Predvođena stoljetnom "sokolskom" limenom glazbom, kostimirana povorka prošetala je do Titovog trga gdje je šindako ud buzetskiga komuna potpisao dečižjon, a dame i kavaliri, brojni orkeštrini, kantaduri, plesači tradicijskih plesova, ulični zabavljači, stare zanatlije i trgovci domaćih proizvoda raštrkali su se po starogradskim trgovima i uskim kamenim ulicama. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter