DRUGI VIKEND U RUJNU

TRADICIJA U KORONA IZDANJU Najposjećeniji dio buzetskih rujanskih svečanosti, Subotina po starinski, NEĆE BITI ODRŽANA

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ove godine neće biti Subotine po starinski (Gordana ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

Ove godine neće biti Subotine po starinski (Gordana ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)


Tradicionalna Noć od Subotine održat će se 12. rujna, ali u modificiranom obliku. Upravo je raspisan javni poziv za dodjelu potpora buzetskim ugostiteljima za organizaciju prigodnih programa obilježavanja gradskog praznika * U nedjelju 13. rujna planira se tradicionalan sajam u starogradskoj jezgri gdje će od 16 do 21 sat buzetski ugostitelji nuditi prigodna jela, a doživljaj tradicije upotpunit će svojom glazbom gunjci

S obzirom na epidemiološku situaciju u Hrvatskoj uzrokovanu koronavirusom te na donesene protuepidemijske mjere i odluke, održavanje Subotine i Subotine po starinski, kao centralnih manifestacija rujanskog obilježavanja Dana Grada Buzeta, ove je godine dovedeno u pitanje. Međutim, kako je najavila dogradonačelnica Ana Pernić, u želji da se ovogodišnja Subotina ipak obilježi u epidemiološki prihvatljivim uvjetima, Grad Buzet predložio je izmijenjeni program.

Nažalost, zbog epidemioloških uvjeta, u potpunosti je otkazan "BuzetActive" koji je proteklih pet godina kao sportska uvertira prethodio programima Subotine. Isto tako, ovogodišnja Subotina proteći će bez divovske fritade od 2.020 jaja i 10 kilograma bijelog tartufa, kojom se i ove godine kao i prethodnih trebala simbolično otvoriti sezona bijelog tartufa na Buzeštini.

Tradicionalna Noć od Subotine ipak će se održati, ali u modificiranom obliku. Stoga je upravo raspisan javni poziv za dodjelu potpora ugostiteljima Grada Buzeta za organizaciju prigodnih programa obilježavanja gradskog praznika. Pozvani su svi buzetski ugostitelji koji imaju otvoren ugostiteljski objekt u užem centru grada da se uključe s organizacijom prigodnih programa kulturnog, zabavnog ili drugog sličnog karaktera, u okviru svojih ugostiteljskih objekata i to za petak 11. rujna ili subotu 12. rujna. Javni poziv otvoren je zaključno do 24. kolovoza u 12 sati.

- Svaki će buzetski ugostitelj, sukladno propisanom javnom pozivu, za organizaciju prigodnog programa ostvariti nepovratnu potporu u iznosu od 2.000 kuna. Želja nam je na taj način pomoći našim ugostiteljima koji su ove godine značajno osjetili posljedice protuepidemijskih mjera, a organizacijom prigodnih programa u okviru Dana Grada Buzeta osigurat će dodatni sadržaj svojoj uobičajenoj ponudi i oplemeniti ovogodišnju Subotinu. Jednako tako željeli smo obilježiti dan našeg grada i svojim sugrađanima ipak ponuditi primjeren zabavni program, naravno poštujući pritom propisane mjere, bez okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu, kao što je bio slučaj prošlih godina, a sigurni smo i da će odabirom glazbe i drugih sadržaja, ovogodišnji program biti još raznolikiji i prihvatljiviji široj publici, izjavila je Pernić.

Najposjećeniji dio buzetskih rujanskih svečanosti, Subotina po starinski, neće se održati, međutim to ne znači da će starogradska jezgra ostati bez svog tradicionalnog sajma. U nedjelju 13. rujna, od 16 do 21 sat u dijelu starog grada Buzeta, buzetski ugostitelji koji tradicionalno sudjeluju na Subotini po starinski, nudit će prigodna jela tipična za buzetsko područje, a glazbenu kulisu i doživljaj tradicije upotpunit će svojom glazbom gunjci. U ponudi će se naći i proizvodi buzetskih trgovaca.

Nedjeljni dio obilježavanja rujanskih svečanosti ove će godine proteći bez obrtnika, kostimiranih likova, koncerata, plesa, predstava i cjelokupnog sajmenog šušura po kojem je Subotina po starinski nadaleko poznata, ali želja organizatora je barem u djeliću ponude održati tradiciju do nekih boljih vremena kada će i Subotina po starinski ponovo zasjati punim sjajem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter