ZAŠTITA I OBNOVA KULTURNIH DOBARA

POREČKA STAROGRADSKA JEZGRA Počela zahtjevna obnova zgrade u Decumanusu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Skela na zgradi u Decumanusu

Skela na zgradi u Decumanusu


Velika skela proteklog je tjedna postavljena u porečkoj starogradskoj jezgri, na zgradu na adresi Decumanus 11, a u sklopu programa zaštite i obnove kulturnih dobara na području Poreča.

Nakon što su se proteklih godina intenzivno obnavljali krovovi i konstruktivni dijelovi zgrada, sada na red dolaze i "vidljivije" sanacije, odnosno uređenja fasada. Obnova zgrade na adresi Decumanus 11 samo je jedna od ukupno 16 zgrada kojima su protekle godine odobrena sredstva iz programa zaštitne i obnove kulturnih dobara na području porečke starogradske jezgre, no dozvole i izvođači čekaju se duže vrijeme zbog specifičnosti i zahtjevnosti posla obnove.

Naime, Grad Poreč subvencijama od spomeničke rente potiče vlasnike nekretnina na području kulturno-povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije.

Gradsko poduzeće Stan, na zahtjev suvlasnika zgrade, kompletiralo je propisanu natječajnu dokumentaciju te je zgrada ostvarila subvenciju u iznosu od 47.675 kuna. Izdana je i suglasnost nadležnog konzervatorskog odjela.

Počela je obnova i uređenja sjevernog i zapadnog pročelja zgrade koje uključuje potpuno uklanjanje žbuke s ravnih površina, međukatnog i krovnog vijenca izvedenih u "bunjato" tehnici, kao i popravke oštećenih dijelova vijenaca, te izvedbu dijelova vijenaca koji nedostaju po uzoru na postojeće.

Odlukom suvlasnika zgrade odabrani izvoditelj radova sanacije je porečka tvrtka Dodaj promet, a stručni nadzor su suvlasnici povjerili tvrtki Istra inženjering d.o.o. Planirani dovršetak radova obnove pročelje je 40 radnih dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter