ROVINJ

PANDEMIJA ULJEPŠALA I OBOGATILA VRTOVE I BALKONE: Prodaje se više cvijeća i voćaka, porasla i prodaja maslina, ali iznenađuje bravi 'bum' za bademima

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Na području Rovinja masovno se podižu maslinici, a sve češće i nasadi badema (D. ŠTIFANIĆ)

Na području Rovinja masovno se podižu maslinici, a sve češće i nasadi badema (D. ŠTIFANIĆ)


Na području Cisterne, sa sistemom navodnjavanja, podignut je novi nasad od 180 sadnica badema. Riječ je o privatnom poduzetniku s kojim sada dogovaramo slijedeći korak - što znači sadnju novih pedesetak stabala lješnjaka, kaže agronom Gordan Trojanović

U vrijeme kada sve ljudske radnje stoje kao zamrznute u vremenu, priroda ne haje za probleme čovječanstva. S druge strane, i čovjek se u nedostatku profesionalnih aktivnosti sve više okreće prirodi i otkriva neke nove hobije i izazove. Kako doznajemo, znatno je povećana potražnja za cvijećem pa valja očekivati, posebice ove sezone, još šarenije i cvijećem bogatije balkone i vrtove. S tom se konstatacijom slaže i agronom Gordan Trojanović, vlasnik rasadnika "Darko".

Tražene sadnice pomidora i paprika

- Trenutno su najtraženije presadnice pomodora i paprike, a u odnosu na ranije veća je potražnja i za ukrasnim biljem - od ružmarina, lavande preko smilja, salvije, lovora… Uz to, bilježimo i potražnju, odnosno "nove" kupce koji su u potrazi za ukrasnim grmovima i živicom što navodi na to da se vrtovi i okućnice uređuju s više pažnje i očito, obogaćuju novim raslinjem, veli nam Trojanović, čiji je rasadnik specijaliziran za proizvodnju sadnica voćaka i agruma, i čiji su djelatnici (njih sedamnaest koji i sada rade), poznati po uređenju krajobraza - izvedbi hortikulturnih projekata - između ostalih i okoliša Grand Hotela Park Rovinj.

- U odnosu na vrijeme prije korone, očekivano bilježimo i lagani pad aktivnosti, posebice u dijelu hortikulturnog uređenja iz razloga što su veći naručitelji, kao primjerice "Maistra", gdje smo imali veliki projekt na uređenju novog "Parka", stali na loptu. Međutim, ono na što sam posebno ponosan jest činjenica da posla ima i da su svi djelatnici rasadnika na svojim radnim mjestima. Dapače, danas i u susret smirivanju situacije nadam se skorašnjem uvozu materijala iz susjedne Italije, odnosno suradnji s novim kooperantima, objašnjava Trojanović, koji je opet, u vrijeme prije korone prodao sve sadnice masline, njih dvadeset tisuća.

- Što se tiče voćnog asortimana, čiji je period završio, bilježimo blago povećanje, a najveća je potražnja bila za sadnicama masline. Konkretno, najveći izvoz i prije pandemije bio je za Italiju, a dosta je toga otišlo i po Istri kod privatnika, kaže Trojanović.

Bademi pod ruku s maslinom

- Iako raspolažemo s velikim broj sorti, najtraženija je bila maslina leccino. Razlog tome dakako leži u evidentnoj promjeni klime, ekoloških uvjeta, ali i pozitivnoj selekciji, veli Trojanović i dodaje kako su te sorte prilagodljivije "novim" uvjetima.

- Zime su sve slabije, pa čak možemo reći da zimu kakvu smo poznavali iz djetinjstva više nema. U tom kontekstu autohtone sorte gube bitku naspram leccina i pendolina koje su znatno prilagodljivije promjenama, kaže agronom Trojanović, dodajući kako se ipak od naših sorti najbolje drži rošinjola, dok primjerice buža u natjecanju gubi korak s ostalima i evidentno posustaje. Po riječima vlasnika rasadnika dobro se tražila i istarska bjelica, i to poglavito na nekim novootkrivenim tržištima. - Dobra potražnja za istarskom bjelicom pokazala se u zaleđu Dalmacije i Hercegovini, nama novim tržištima s kojima bi, vjerujem, tek trebala startati suradnja, a s njim i proboj istarske bjelice na nova područja.

Uz maslinu, koja je i svojevrsni zaštitni znak rasadnika "Darko", krenula je i potražnja za bajamom (bademom), pred kojim, smatra Gordan Trojanović, je sjajna budućnost.

- Pokrenuo se i interes za novom kulturom, konkretno bademom čija je potražnja još do jučer i za naše podneblje bila zanemariva i to neopravdano. Naime, riječ je o kulturi koja bi u našim ekološkim uvjetima mogla ići gotovo ruku pod ruku s maslinom. Uz to, plod badema može se skladištiti i promovirati u vrijeme kad je za njim najveća potražnja i najbolji trenutak za prodaju. Tržište je veliko i neiscrpno - od čokoladne do farmaceutske industrije, kaže nam agronom Trojanović otkrivajući i da je Rovinj odnedavno bogatiji za jedan novi i privatni nasad badema.

- Na području Cisterne, sa sistemom navodnjavanja, podignut je novi nasad od 180 sadnica badema. Riječ je o privatnom poduzetniku s kojim sada dogovaramo slijedeći korak- što znači sadnju novih pedesetak stabala lješnjaka, otkrio nam je agronom Trojanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter