ROVINJ

Karantena iznjedrila nove vrtlare i zemljoradnike: KOPA SE I SADI, OBREZUJE I PILI

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Besplatan je odvoz manjih količina zelenog otpada

Besplatan je odvoz manjih količina zelenog otpada


Prisilni ostanak u domovima uvjetovan pandemijom koronavirusa probudio je u mnogima želju za okretanjem k zemlji, odnosno uređivanju dvorišta i vrtova.

Naime, iako Rovinjci i inače s puno pažnje njeguju svoje vrtove, nekima su sadnja cvijeća i skrb o zelenilu postali novootkriveni hobi i korisno vrijeme provedeno na zraku. No, kao i nakon svakog drugog pospremanja, pojavljuju se stvari koje valja odbaciti. U slučaju vrtova, korov koji se plijevi neminovan je, baš kao i bilje koje nije preživjelo zimu. Dodamo li tome staro ili bolesno drveće ili samo neke dijelove krošnji, posla ima napretek. Valja sve to lijepo počupati i ispiliti da bi se dalo mjesta novim sadnicama i sjemenkama.

Kako se čini, problem nije u uređenju, već u onom što slijedi, a to je upravo odvoz viška zelenog otpada koji se u rovinjskom "komunalcu" - naplaćuje?! Upravo, na tu nas je činjenicu upozorio jedan natpis na društvenim mrežama, gdje je osoba ostala zatečena naplatom, odnosno visinom cijene usluge od nemalih 656,25 kuna. Odgovor smo dakako potražili u Komunalnom servisu gdje nam je i predočen cjenik odvoza ovog otpada.

Što se konkretnog slučaja tiče, saznajemo da je naručen tzv. grajfer, odnosno specijalno vozilo s pripadajućom mehanizacijom za ukrcaj većih i težih grana i debla, odnosno vozilo u koje stane punih 12 kubika zelenog otpada.

"Cjenik odvoza zelenog otpada dostupan je i većini ljudi poznat. U slučaju kada je riječ o velikoj količini materijala koji se mora odvesti, da bi vrtovi ostali lijepi i uređeni, naručuje se specijalno teretno vozilo za sakupljanje otpada s hidrauličnom dizalicom zapremnine do 12 kubika. Ipak, najčešća usluga ukrcaja i odvoza koju korisnici traže odnosi se na ukrcaj i odvoz do dva kubika zelenog otpada i za koju se uslugu izdaje račun od 156,25 kuna", saznajemo u Komunalnom servisu, čiji će djelatnici bez naplate i problema besplatno odnijeti pograbljano lišće i manje grančice uredno pospremljene u vreće za smeće i prislonjene uz kante, odnosno bidone za smeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter