UJEDINJENI HDZ I SDP

Oporba u Raši ogorčena je na načelnicu Palisku: "Odgovore na pitanja čekamo i po šest i pol mjeseci. Što se skriva?"

| Autor: Branko BIOČIĆ
Šest oporbenjaka u Raši (snimio Branko BIOČIĆ)

Šest oporbenjaka u Raši (snimio Branko BIOČIĆ)


Tri SDP-ova vijećnika Općine Raša, Mladen Bajramović, Nevres Mulavdić i Nikola Lazić, dva vijećnika HDZ-a, Admira Žakula i Damir Matas, te HSU-ova vijećnica Esma Dobrić, nakon što su, nezadovoljni odnosom općinske načelnice prema njima, napustili sjednicu Općinskog vijeća, oglasili su se zajedničkim priopćenjem.

Valja podsjetiti da je razlog napuštanja sjednice to što nisu dobili tražene odgovore na vijećnička pitanja, iako je i sam predsjednik Općinskog vijeća upozorio načelnicu Gloriju Palisku da im pripremi odgovore - što ona niti ovaj put nije učinila.

Kako su u zajedničkom priopćenju istaknuli, prema Poslovniku općine Raša vijećnik ima pravo postaviti dva pitanja na Vijeću i to usmenim ili pismenim putem. Odgovore na vijećnička pitanja, kako je predviđeno Poslovnikom, načelnica daje na samoj sjednici, a ukoliko to nije moguće, mora navesti razloge zbog kojih ne može odmah dati odgovor. Za davanje odgovora može ovlastiti i drugu osobu.

Ako za neko pitanje načelnica procijeni da joj treba više vremena da bi opširnije odgovorila, to Poslovnikom može učiniti u roku od 30 dana. Općinska načelnica pisani odgovor vijećniku dostavlja posredovanjem predsjednika Općinskog vijeća koji pisani odgovor dostavlja svim vijećnicima.

- Situacija u Vijeću općine Raša je da predsjednik Vijeća inzistira da se pitanja predaju u pisanom obliku te da se vijećnici izjasne žele li odgovor u usmenom ili pismenom obliku, što mi i činimo. U ovom mandatu započela je praksa neodgovaranja na pojedina vijećnička pitanja te traženje odgovora i nakon više od šest i pol mjeseci. Također, odgovori na vijećnička pitanja ne upućuju se svim vijećnicima, materijal za Vijeće nam se dostavlja uvijek četiri, a ne pet dana prije sjednice… Na naše negodovanje dobivamo neadekvatne odgovore i izlike koje kao vijećnici ne možemo prihvatiti jer ne možemo dalje raditi za boljitak upravljanja općinom, rekli su oporbeni vijećnici.

Zadnja sjednica kojoj je oporba prisustvovala održana je 15. rujna. Općinskoj načelnici postavljeno je više pitanja vezano za neke njene odluke ili izjave, potom o postavljanju i uklanjanju rampe u Koromačnom, o šteti nastaloj zbog odgode fešte na Trgetu, o nejasnoćama oko službenog posjeta Grčkoj, oko participacije troškova prijevoza srednjoškolaca, piljenju palmi bez dozvola, pješačkom prijelazu u centru Raše, sufinanciranju produženog boravka za treći i četvrti razred osnovnih škola…

- Na većinu je mogla odmah odgovoriti. Odgovaranjem nakon šest i pol mjeseci na način da se vijećnik upućuje da odgovor potraži na službenim web stranicama ustanova - a koji tamo i ne postoje - ne znamo bi li to nazvali prikrivanjem informacija ili sprječavanjem rada vijećnika oporbe koji nastoje raditi u interesu građana općine Raša. Radi se o financijskim pokazateljima utroška i rada na razini Općine i ustanova. Primjerice, što se tiče TZ-a Općine Raša, koji je produžena ruka načelnice, nema se pravo pristupa niti uvida u izvještaje o njegovom poslovanju i radu, te je svaka komunikacija nepostojeća, kao što nikada direktor TZ-a na Vijeću nije iznio izvještaj ni plan poslovanja. Uistinu nam nije jasno zašto sve to nije transparentno istaknuto? Pokušava li se time nešto prikriti? Ako svi poslovni akti i ostali podaci potrebni za rad u Vijeću nisu javno vidljivi i ne postoje odgovori na vijećnička pitanja, kako uopće možemo raditi? Ovakav odnos načelnice prema oporbenim vijećnicima smatramo nepoštivanjem, ignoriranjem i odbacivanjem iz nekih njenih osobnih razloga. Zbog svega smo i napustili Vijeće, da bi građanima usmjerili pozornost na jedan apsolutno nezdrav i po građane poguban odnos općinske vlasti prema oporbi i na taj način pokazali tko upravlja Općinom i tko donosi odluke. A mi i javnost to saznajemo jedino i samo onda kada načelnica tako odluči, mimo Poslovnika, istaknulo je šest oporbenih vijećnika u Općinskom vijeću Raše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter