demantiraju priopćenje oporbe

Željko Zahtila: "Neistinama se narušava ugled Raše". Glorija Paliska: "Laži i podmetanja neće nam donijeti napredak"

U dva i pol mandata, koliko sam predsjednik raškog Vijeća, nije se dogodilo da vijećnici ne dobiju materijale za sjednicu na vrijeme, pet dana prije održavanja iste. To je lako dokazivo. Ne znam čemu takve neistine, kaže Željko Zahtila

| Autor: Branko BIOČIĆ
Željko Zahtila / Glorija Paliska

Željko Zahtila / Glorija Paliska


Predsjednik Općinskog vijeća Raše Željko Zahtila i načelnica Općine Glorija Paliska odgovorili su na priopćenje za javnost šest oporbenih vijećnika koji su napustili posljednju sjednicu vijeća i u priopćenju izrazili nezadovoljstvo odnosom općinske vlasti prema njima. Zahtila i Paliska tvrde da to priopćenje sadrži niz neistina.

Materijali se dostavljaju na vrijeme

- Oporbeni vijećnici u svom priopćenju tvrde da im se materijali za sjednicu uvijek dostavljaju četiri, a ne pet dana prije održavanja sjednice, kako je to propisano Poslovnikom Vijeća. U dva i pol mandata, koliko sam predsjednik raškog Vijeća, nije se dogodilo da vijećnici ne dobiju materijale za sjednicu na vrijeme, pet dana prije održavanja iste. To je lako dokazivo. Ne znam čemu takve neistine, kaže Željko Zahtila.

- Žalosno, jer se time ozbiljno narušava ugled Općine i funkcioniranja Općinskog vijeća. Oporbeni vijećnici kažu i to da im nije dostupno sve što trebaju za rad, da se nešto pokušava prikriti. Stvar je upravo drukčija. Vijećnici imaju sve materijale za pripremu i odlučivanje. Ako i smatraju da im nešto nedostaje, to mogu dobiti u općinskoj upravi u najkraćem mogućem roku, kaže Zahtila.

- Oporba uporno želi prikazati stvari onakvima kakve one nisu, tvrdi općinska načelnica Glorija Paliska.

- I u svome priopćenju dva dana nakon posljednje sjednice Vijeća služe se lažima i podmetanjima, pričaju o nekakvom prikrivanju podataka ili čak sprečavanju njihovog vijećničkog djelovanja. Odgovori na vijećnička pitanja u velikoj većini slučajeva daju se odmah na samoj sjednici. Kao načelnica, imam pravo odgovoriti pisanim putem u roku od 30 dana, kao što i vijećnik ima pravo biti nezadovoljan odgovorom, kaže Paliska.

Briga za građane i rad na terenu

- Ukoliko se i dogodi neko kašnjenje, to sigurno nije pravilo, nego izuzetak. I ovog puta sve su odgovore dobili u roku propisanom Poslovnikom Vijeća. Svaki vijećnik bira način na koji će djelovati tijekom mandata, odnosno da li će raditi proaktivno za boljitak građana. Netko bira biti na sjednici, a netko otići s nje nakon četiri minute i uzeti vijećničku naknadu.

Oporbeni vijećnici u svome priopćenju navode da se ne prihvaćaju njihove opaske na moje prijedloge odluka o kojima odlučuje Vijeće. Sporadična dobacivanja, nečiji tijek misli, ad-hoc ideja na samoj sjednici nije konkretan prijedlog. Voljela bih da vijećnici daju doprinos odlučivanju na način kako im to Poslovnik dozvoljava, kroz amandmane i prijedloge.

Dosad su pokazali samo općeniti nedostatak znanja, elementarno nepoznavanje regulative, pa izlaze s prijedlozima koji idu u smjeru nezakonitog ponašanja. Uvijek sam spremna na konstruktivan dijalog s oporbom, no, za to treba i druga strana.

Ta druga strana treba se maknuti od svoje potrebe da od naše općine pošto-poto naprave slučaj, ali to je teško učiniti kada se zna da je Općina s pojedinim oporbenim vijećnicima u sudskim i drugim procesima. Iza nas su rezultati: briga za građane i rad na terenu, a u konačnici Općina ima bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju i najvišu ocjenu iz transparentnosti proračuna. Uvijek ima prostora za napredak, ali njega nam laži i podmetanja neće donijeti, odgovorila je Paliska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter