ŽENE U POLITICI

PRIMJER DOBRE POLITIČARKE - GLORIJA PALISKA, NAČELNICA RAŠE Odrekla se općinske plaće na šest mjeseci pa te novce uložila u gradnju jaslica

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Glorija Paliska

Glorija Paliska


Kad je u srpnju 2013. godine postala načelnica, prvih pola godine svoj je posao obavljala volonterski. Naime, ugovor s firmom Holcim u kojoj je do tada radila trajao joj je još pola godine, pa iako je zakonski mogla primati jednu i drugu plaću, Paliska se odrekla svoje polugodišnje naknade za načelnicu. Ti su novci uloženi u nešto što je Raši bilo nasušno potrebno - jaslice

Jedna od rijetkih žena na vodećoj poziciji je Glorija Paliska koja obnaša dužnost načelnice Općine Raša posljednjih sedam godina. Kad je u srpnju 2013. godine postala načelnica, prvih pola godine svoj je posao obavljala volonterski. Naime, ugovor s firmom Holcim u kojoj je do tada radila trajao joj je još pola godine, pa iako je zakonski mogla primati jednu i drugu plaću, Paliska se odrekla svoje polugodišnje naknade za načelnicu. Ti su novci uloženi u nešto što je Raši bilo nasušno potrebno - jaslice.

- Do tada nisu postojale jaslice. Sredstva koja su bila namijenjena za šestomjesečnu plaću bila su dovoljna da se one izgrade i stave u funkciju. Meni je to tada, a i sada, bilo sasvim normalno i prigodno. S obzirom da sam imala plaću i ugovor s prošlog posla još šest mjeseci, nije mi padalo na pamet primati i drugu plaću, kaže Paliska. 

Treba napomenuti da rijetko tko slijedi ovu praksu i odrekne se mjesečne naknade te je uobičajeno da bivši načelnici, gradonačelnici i saborski zastupnici u Istri, ali i u ostatku Hrvatske većinom primaju plaću do, primjerice, završetka ugovora.

Dvije godine Paliska je i vanjska suradnica, odnosno predavačica na Tehničkom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli. Kaže da uspješno izvršava obje funkcije, posebice nakon što je Općina dobro usustavljena.

- Na početku mandata, kada se radila reorganizacija kompletne Općine i ustrojstva uprave, ne bih mogla raditi dva posla jer sam kao načelnica Raše dnevno radila i po 15, 16 sati. Sada, kad su stvari sjele na svoje mjesto i kada je tim ljudi posložen, ostane vremena i za drugi posao. A moram reći i da mi je poseban gušt raditi na fakultetu s mladim ljudima, ističe Paliska.

U vrijeme kada je pohađala srednju školu načelnica Paliska je preskočila jedan razred, pa je tako nakon završenog drugog razreda srednje škole upisala četvrti. S obzirom da je bila napredna učenica, uprava škole dozvolila joj je da tijekom ljetnih praznika položi potrebne ispite. S obzirom na mali broj žena na čelnim pozicijama u Istri, ali i u ostatku Hrvatske, upitali smo načelnicu kako je to biti žena u politici, pogotovo u usporedbi s izrazito visokim brojem muškaraca na vodećim funkcijama.

- Žena u politici se uvijek mora dokazivati trostruko. Ženu se ocjenjuje vrlo kritički. Gleda se kako je obučena, koliko je dotjerana, je li lijepa i šarmantna, da nije slučajno namrgođena. Ispada da je manje bitno što ona radi, za što se zalaže, kakvo obrazovanje ima i koje rezultate postiže. To su društvene norme unutar kojih živimo i koje treba mijenjati, kaže Glorija Paliska.

Žene zaslužuju znatno veći broj mjesta u Saboru, županijskim skupštinama, gradskim i općinskim vijećima, s čime se slaže i načelnica Paliska.

- Naše društvo još uvijek njeguje tradicionalne vrijednosti, pa je činjenica da politika slovi kao muška profesija, nešto u čemu su muškarci bolji od žena. Na nama ženama je veliki dio odgovornosti da tu predrasudu promijenimo. Drugi dio odgovornosti snose političke stranke koje trebaju dati ženama priliku da se pokažu, da svojim kvalitetama i znanjem dokažu što mogu. Tada neće trebati zakonom propisivati kvote, koje se ionako u većini ne poštuje, zaključuje raška načelnica. 

Podzastupljenost žena u politici na svim razinama vlasti još je uvijek neriješeno pitanje koje se pomiče naprijed tek sitnim koracima. U Istarskoj županiji od ukupno 41 općina i gradova, tek za tri vodeća mjesta izborile su se žene - Glorija Paliska, zatim načelnica Općine Lanišće Roberta Medica te Irena Franković, koja je nedavno postala načelnica Općine Sveta Nedelja.

Iako smo na čelu države donedavno imali ženu, još uvijek je situacija daleko od optimalne, što potvrđuje i istraživanje Državnog izbornog povjerenstva. Prema statistici DIP-a, od ukupno 428 načelnika općina u Hrvatskoj, muškaraca je 373, odnosno 91,4 posto, dok je broj žena 91, što čini samo 8,6 posto. Slično stanje je i s gradonačelnicima u Hrvatskoj, pa je tako od 127 pozicija gradonačelnika 114 muškaraca, a svega 13 žena, odnosno žene čine samo 10,2 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter