ROČ

MALA GLAGOLJSKA AKADEMIJA "JURI ŽAKAN": Glagoljica kroz sva osjetila


Mali žaknići, pedesetak učenika šestih razreda iz dvanaest hrvatskih škola od 26. lipnja do 2. srpnja učit će glagoljicu i proučavati glagoljsku kulturu

Glagoljica kroz osjetila tema je ovogodišnjeg 26. saziva Male glagoljske akademije "Juri žakan" koji će od 26. lipnja do 2. srpnja okupiti pedesetak učenika šestih razreda iz dvanaest hrvatskih škola, jedanaest učitelja hospitanata, kao i desetak srednjoškolaca. Ročka akademija svoja vrata otvara danas u 19 sati, a svečanost će upotpuniti predstava Istra Inspirita "Ponoć u Inspiritlandu" čiju režiju potpisuje Frano Novljan.

Smotru učenika osnovne škole čiji je cilj očuvanje kulturne baštine i bavljenje glagoljicom, organiziraju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje. Provoditelj jednotjedne ljetne državne škole učenja glagoljice, jedine takve vrste u Hrvatskoj, a koja se održava u suorganizaciji Grada Buzeta, je Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

Proučavanje glagoljice i umjetnosti

- Program smotre Male glagoljske akademije obuhvaća učenje glagoljice, njeno čuvanje i njegovanje, upoznavanje i proučavanje glagoljske pismenosti, proučavanje glagoljskih knjiga i spomenika na terenu, proučavanje glagoljice i umjetnosti, istaknula je voditeljica MGA Maristela Rabak Tomašić. Cilj je kroz sve vrste pismenosti koje se susreću u nastavnom procesu educirati polaznike MGA te im na jedan kreativan način pokušati približiti kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja

Mali žaknići radit će u šest radionica; literarno-scenskoj, povijesnoj, likovno-keramičarskoj, grafičkoj, radionici fresaka i novinarskoj. Dvije radionice namijenjene su srednjoškolcima, medijska i likovno produkcijska, jedna je radionica pod nazivom "Mala škola glagoljice" namijenjena polaznicima Dječjeg vrtića "Grdelin", a druga radionica za učenike Buzeštine koji će kao i lani s Ročankama po tradicionalnoj recepturi cukerančića, raditi male "glagoljančiće" ili pak glagoljati u kuhinji.

Replika Gutenbergove preše

Za polaznike MGA organizirana su dva izleta Alejom glagoljaša te Putovima glagoljice koje će voditi akademik Josip Bratulić. U sklopu MGA predviđeni su brojni sadržaji: predavanje Frana Para "Izum tiskarstva/glagoljsko tiskarstvo" uz predstavljanje replike Gutenbergove preše. Predviđena je promocija mape s inicijalima "Knjižni ukras dragućkoga glagoljskog brevijara". Građu je sabrao i za tisak priredio akademik Josip Bratulić, a izdavač je udruga Kaleido.

Održat će se i brojni popratni programi. Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" i Područna škola Roč, Srednja škola Buzet i Umjetnička škola Matka Brajše Rašana - Područni odjel Buzet održat će dramsku igru s pjevanjem Miki Trasi - slavni kapetan. Nastupit će pjevači buzetske Udruge "Veliki mali mikrofon" kao i plesne skupine. I sve to u samo tjedan dana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater