ZAVRŠILO 28. IZDANJE

Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" u Roču: ČAROBNO PUTOVANJE VREMEPLOVOM KROZ GLAGOLJICU

Ipak ima neka tajna veza između Roča i Male glagoljske akademije jer opijeni čarolijom prekrasnog gradića, ponovo smo pomaknuli sve granice, poručila je koordinatorica akademije Maristela Rabak Tomašić

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Na izletu u Aleji glagoljaša (Foto Arhiva MGA)

Na izletu u Aleji glagoljaša (Foto Arhiva MGA)


Radoznali žaknići, učenici, sljedbenici drevnih glagoljaša, tri radna dana udruženim snagama u glagoljaškom su Roču istraživali i stvarali djela koja su predstavili na završnoj svečanosti Male glagoljske akademije "Juri žakan". Nakon jednogodišnje pauze, ročka akademija ove je godine održala svoj 28. saziv na temu "Glagoljica očima djeteta", doduše u skromnijem izdanju, s manje učenika i kraćim trajanjem, prema smjernicama Ministarstva obrazovanja, HZJZ-a i uputama Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Okupljanje šestaša

U ovogodišnjem mini izdanju glagoljska akademija okupila je 22 učenika šestih razreda te četiri učitelja hospitanta iz osnovnih škola: Kajzerica iz Zagreba, Vukovina iz Gornjeg Podotočja, Vladimira Nazora iz Potpićna i škole domaćina Vazmoslava Gržalje iz Buzeta. Mali glagoljaši na završnoj su svečanosti svoje goste poveli na čarobno putovanje vremeplovom kroz glagoljicu i na nekoliko ročkih lokacija pokazali svoja djela nastala u pet radionica: literarno - scenskoj voditeljice Stanke Svetličić, radionici freskoslikarstva voditelja Harija Vidovića, keramičarskoj voditeljice Zlate Tomljenović, dizajnerskoj voditeljice Ivane Dužević i novinarskoj koju je vodila Ida Prodan Krančić. Za male glagoljaše organiziran je i poludnevni izlet kroz Aleju glagoljaša.

foto

Završna svečanost u Roču

Osnovni cilj ročke akademije koja okuplja šestaše iz cijele Hrvatske, učenje je glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne baštine. Misija je potaknuti osnovce na promišljanje o važnosti glagoljice, probuditi njihovo neiscrpno vrelo stvaralaštva i mašte te im na taj način približiti kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja. Organizatori su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator Grad Buzet, a provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet. Ročka glagoljska akademija jedina je državna smotra učenika osnovnih škola kojoj je cilj očuvanje kulturne baštine i učenja glagoljice.

foto

Kreativni žaknići iz dizajnerske radionice

- Radosna sam i ponosna da smo se ove godine, unatoč svim nedaćama i smjernicama, uspjeli okupiti u Roču i odraditi 28. saziv. Moram priznati da nije bilo lako sažeti sve ambicije i želje umjesto u sedam, u samo tri radna dana. Ipak ima neka tajna veza između Roča i Male glagoljske akademije jer opijeni čarolijom prekrasnog gradića, ponovo smo pomaknuli sve granice. Želja za novim spoznajama malih žaknića ta kreativnost koja pršti u Roču i želja velikih i malenih da ostave svoj trag, svoj znamen kao što su to nekada i glagoljaši ostavljali, nalik je na stihove pjesme Jakše Fiamenga "Sročeni s Ročem", istaknula je koordinatorica Male glagoljske akademije Maristela Rabak Tomašić.

Jedina smotra

"Uspjeli smo!", poručila je zadovoljno i ravnateljica buzetske škole Jadranka Bartolić Muzica. Čestitala je i roditeljima, djeci i voditeljima što su skupili hrabrost i došli u Roč. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać naglasila je kako uslijed korone i prelaska na online nastavu Mala glagoljska akademija "Juri žakan" lani nije održana, ali je zato ove godine to jedina smotra koju Agencija provodi, a da je održana "in situ", sve ostale su bile online i to je bio jedini način da se ne prekine nit tradicije.

foto

Akademik Josip Bratulić

- Jedan od mojih najljepših doživljaja svega onoga što se dobro događa u hrvatskom odgoju i obrazovanju je upravo Roč, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje Vinko Filipović te spomenuo još jedno istarsko događanje, Novigradsko proljeće.

- Roč je ovih dana središte glagoljaške tradicije, a učiti glagoljicu znači učiti razbor, pamet i sve ono što ona govori. Az buky vjedje glagoljo..., ja koji znam slova govorim da je lijepo živjeti na zemlji. I drugi imaju pismena, ali ni jedno pismo kao glagoljica nije stvoreno srcem i umom. Stvorio ju je sv. Konstantin Ćiril koji je bio doista filozof, i koji je uveo staroslavenski, slavenski, naš jezik, u središte pažnje i učinio nas ravnopravnima, jednakima svima drugima, poručio je akademik Josip Bratulić. 

foto

Radionica freskoslikarstva

U kraćem programu predstavili su se na gitari Filip Buždon, dok je skladbu na trubi izveo Florijan Nemarnik, oba učenika Područnog odjela Buzet labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of