JURI ŽAKAN

U Roču počinje Mala glagoljska akademija: U 31. sazivu sudjeluje 55 učenika iz 17 hrvatskih škola

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Aleja glagoljaša (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Aleja glagoljaša (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Mala glagoljska akademija "Juri Žakan" Roč u ovogodišnjem sazivu trajat će od 1. do 5. srpnja.

- Po 31. puta u Roču s ponosom njegujemo riječ - riječ kao početak, kao okupljanje, kao snagu, kao ognjište oko kojeg brižno čuvamo hrvatski i glagoljaški identitet. U toj riječi i s tom riječju neka nam i ovaj saziv bude na ponos. Svim našim žaknićima i njihovim mentorima želimo dobrodošlicu u Istru, u naš Roč, u ognjište glagoljaške riječi, poručila je koordinatorica MGA Maristela Rabak Tomašić.

(Arhiva Glasa Istre)Sjedište Male glagoljske akademije u Roču (Arhiva Glasa Istre)

Učenje i valorizacija

Osnovni cilj Male glagoljske akademije, državne smotre koja okuplja učenike šestih razreda iz cijele Hrvatske, upoznavanje je, učenje, valoriziranje, čuvanje i njegovanje glagoljice i glagoljske pismenosti. Organizatori smotre su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, suorganizator Grad Buzet, a škola provoditelj Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

Ovogodišnji 31. saziv okupit će 55 učenika šestih razreda iz 17 hrvatskih škola zajedno s njihovim mentorima. Sve je veći interes za sudjelovanje na Maloj glagoljskoj akademiji u školama izvan Istre pa tako ove godine dolaze učenici iz različitih županija: iz Varaždinske dolaze učenici tri škole, iz Krapinsko zagorske jedne škole, iz Zagrebačke dvije škole, iz Karlovačke jedne škole, iz Primorsko goranske dvije škole, iz Dubrovačko- neretvanske učenici jedne škole, a iz Istarske županije ove godine pozvano je sedam škola.

Rad je organiziran u šest radionica za učenike šestih razreda, literarno-scenskoj, novinarskoj, povijesnoj, grafičkoj, likovno-keramičarskoj i radionici dizajna te dvije radionice za srednjoškolce, radionici mozaika i medijskoj radionici.

Planiran je i poludnevni izlet kroz Aleju glagoljaša pod vodstvom akademika Milana Mihaljevića, zatim predavanje profesora Frana Para o povijesti i osnovama tiskarstva, druženje s akademikom Josipom Bratulićem na Malim vratima, suradnja s Katedrom Čakavskog sabora Roč kroz promociju nove knjige te predstavljanje hrvatskog prvotiska - Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. i Misala kneza Novaka. Večernji kulturno - umjetnički program kao i promocija knjige otvoreni su za sve znatiželjnike, mještane, zaljubljenike u glagoljicu i vjerne pratitelje MGA.

Ponedjeljak, 1. srpnja, prvi dan saziva, otvara predstava Istra Inspirita "Putovanje kroz istarske legende - u potrazi za glagoljicom" i nastup vokalne skupine "Vetta" iz Vrha, s početkom u 20 sati. U utorak, večer započinje ciklus starohrvatskih bajki uz Vilu Milu, a zatim je nastup ŽKUD-a "Renato Pernić" i predstavljanje projekta buzetske osnovne škole te knjige pod istoimenim nazivom "Škole ud en bot".

U srijedu, već tradicionalno, žaknići sudjeluju u natjecanju GlagoMatika, autorskoj igri Tomislava Beronića. Cilj igre je što brže, točno riješiti zadatke iz prepoznavanja i zbrajanja brojeva na glagoljici. Večernji program započinje drugom bajkom Vile Mile na Vidikovcu Želimira Janeša. Program se potom nastavlja u dvorištu PŠ Roč uz nastupe izvođača udruge " Mali veliki mikrofon" i kratki igrokaz "Ljetni problemi moderne obitelji", učenika buzetske škole, polaznika dramske skupine.

(Arhiva Glasa Istre)Žaknići u Aleji glagoljaša (Foto Hrvatski fotosavez)

Plamen znanja

U četvrtak u jutarnjim satima održat će se radionica izrade cukerančića - glagoljančića u suradnji s mještankama Roča pa se pozivaju svi zainteresirani da se jave za sudjelovanje do utorka 2. srpnja. Istovremeno će Vila Mila ići u posjet buzetskom vrtiću "Grdelin".

U 19 sati u školskom dvorištu u Roču započinje predstavljanje knjige Mirjane Pavletić "AZ, BUKI,VJEDI…GLAGOLJA ROČ", a u 20 sati program se nastavlja na velikoj ljetnoj pozornici kod crkvice sv. Roka uz novu bajku Vile Mile i nastup Buzetskih mažoretkinja nakon čega slijedi žaknićka večer, njihov talent show te Glagolitic party.

Rezultat petodnevnog istraživanja i stvaranja žaknići će prikazati na završnoj svečanosti u petak 5. srpnja s početkom u 19 sati, u obliku dramske igre kroz šetnju Ročem.

- Tema ovogodišnjeg saziva jest: Glagoljica - ognjište riječi, stoga neka naša akademija ostane živo ognjište na kojem se plamen znanja, radoznalosti i kreativnosti nikada ne gasi. Neka nas upravo glagoljica i ljubav prema hrvatskoj glagoljskoj baštini i dalje spaja i okuplja u Roču, kazala je koordinatorica MGA Maristela Rabak Tomašić.

Radionice

Voditeljica literarno-scenske radionice je Maja Stanković, prof., povijesne radionice Žarko Berić, prof., likovno - keramičarske radionice dr.sc. Zlata Tomljenović, novinarske radionice Božena Žugec, prof., radionice dizajna Silvija Golja, prof., te grafičke radionice Živa Kutnjak Crnić, prof., dok radionice za srednjoškolce, medijsku vodi Mateja Činko, a radionicu mozaika Eni Šuperina Ružić.

Zamjenica koordinatorice MGA je Mateja Činko, himnu MGA potpisuju Toni Pernić i Danijel Načinović, video spot za himnu Marin Cvetko, a vizualni identitet MGA Bojan Đorđević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater