NAKON SEDAM GODINA ŽUPANIJA NAŠLA NOVCE

Kredit za izgradnju Medicinske škole mora odobriti država


Iako se još krajem prošle godine činilo da je izgradnja nove Medicinske škole iza ugla, ispostavilo se da to nije baš tako. Kako stvari stoje, i nakon dugih sedam godina otkako se najavljuje početak gradnje, i nakon što je Istarska županija u ovogodišnjem proračunu predvidjela sredstva za njezinu gradnju, radovi će morati još malo pričekati. Koliko, to još nitko ne zna! Stvar je zapela, kako doznajemo, na razini države jer kredit koji je namjeravala podignuti Istarska županija, a namijenjen je upravo gradnji škole, mora odobriti nadležno ministarstvo, a to se još nije dogodilo.

Radovi tijekom tri godine

- Mi smo u proračunu osigurali sredstva, želimo graditi školu, no kredit nam se najprije mora odobriti, rekao nam je istarski župan Valter Flego u nedavnom razgovoru, izražavajući nadu da će se to dogoditi u što skorije vrijeme.

U proračun županije za ovu je godinu, naime, osigurano 50 milijuna kuna za gradnju Medicinske škole koja je, kako stoji u obrazloženju, najvažnija nova investicija u ovogodišnjem proračunu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu. Radovi bi se, prema prijedlogu, izvodili kroz naredne tri godine, a izvor financiranja je, kako je rečeno, zaduživanje Istarske županije, a pola otplate kredita trebao bi sufinancirati Grad Pula. Na koji će točno način Grad Pula sudjelovati u vraćanju tog kredita, sve uzimajući u obzir da su srednje škole u nadležnosti županije, te u kojem će iznosu sudjelovati i kako će međusobno biti regulirani ti odnosi, pokušali smo doznati iz Grada Pule. No, odgovor, barem onaj konkretni, nismo dobili.

Pula će sudjelovati u kreditu

Izvijestili su nas tek da će "Grad Pula uz Istarsku županiju sudjelovati u financiranju izgradnje srednje Medicinske škole, a o točnim iznosima kao i modelu financiranja moći ćemo obavijestiti po dobivanju suglasnosti za kredit nadležnog ministarstva". Ostaje dakle, za vidjeti kako će se raspodijeliti troškovi te čekati zeleno svjetlo države.

Prije nego li se pronašlo ovo rješenje, podsjetimo, gradnja se trebala odvijati kroz projekt javno-privatnog partnerstva, no ta je priča propala. Razmatrale su se potom mogućnosti uređenja škole u nekim objektima stare bolnice u Puli, no i to se pokazalo neisplativo. U međuvremenu učenici, već sedam godina nastavu pohađaju u zgradi biše kirurgije Opće bolnice, koju je županija renovirala s milijun kuna. Naoko dobro privremeno rješenje, no s druge strane, rješenje je štetno jer se zbog trenutnih uvjeta ne može povećati standard budućih medicinara. Namjeravala su se naime, otvoriti dodatna usmjerenja. No, to će se moći uspostaviti tek u novoj zgradi Medicinske škole. Planirana površina buduće Medicinske škole je 4.319 kvadrata, i od dosadašnjih 240-ak učenika, gradnjom nove škole kapaciteti bi se povećali na 450 učenika. Imala bi tako čak 16 razrednih odjela u jednoj smjeni. Uz postojeće, otvorila bi se još usmjerenja poput zubarskog i sanitarnog tehničara, laboranta, farmaceutskog tehničara te primalje. (SOFTIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter