Rak rana

IDS-ov saborski zastupnik o bespravnoj gradnji Giovanni Sponza: POSTAJEMO ZEMLJA U KOJOJ VLADA URBANI KAOS

| Autor: Portal Glas Istre

Koliko smo svi zajedno, kao država, uspjeli u sankcioniranju bespravne gradnje govori bahatost, takvih graditelja, koji se rugaju zakonu, ne libe se ničega, niti išta poštuju, i dodaju kako im nitko i ništa ne može te kako će sljedećom legalizacijom sve ionako postati legalno, istaknuo je Sponza te napomenuo kako postajemo zemlja u kojoj vlada urbani kaos

 

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza, jučer je u Saboru govorio o bespravnoj gradnji koju je nazvao rak ranom našeg društva.

- Jesu li građani koji poštuju propise i zakone u Hrvatskoj zapravo građani drugog reda, dok oni koji ih krše uživaju privilegiran status, upitao je Sponza na početku svog izlaganja.

Napomenuo je kako je situacija u Istri alarmantna, osobito u njenom priobalju gdje bespravna gradnja na poljoprivrednom zemljištu nezaustavljivo ide naprijed i bespravni graditelji iz dana u dan sve više i više uništavaju plodno zemljište koje pretvaraju u betonske ploče na kojima niču kuće te je dodao kako je situacija u svakom pogledu izmakla kontroli. 

Deklaracija

Istaknuo je kako je nerazumljivo što državni inspektorat koji je nadležan po pitanju sankcioniranja bespravne gradnje zatvara oči pred ovim gorućim problemom, ne čineći gotovo ništa.

- Koliko smo svi zajedno, kao država, uspjeli u sankcioniranju bespravne gradnje govori bahatost, takvih graditelja, koji se rugaju zakonu, ne libe se ničega, niti išta poštuju, i dodaju kako im nitko i ništa ne može te kako će sljedećom legalizacijom sve ionako postati legalno, istaknuo je Sponza te napomenuo kako postajemo zemlja u kojoj vlada urbani kaos.

Dodao je kako nas stoga ne treba čuditi što su gradonačelnici u Istri donijeli Deklaraciju kojom traže prenošenje nadležnosti sankcioniranja bespravne gradnje na razinu gradova. 

Vapaj

- Osim istarskih gradonačelnika imamo i vapaj priobalnih istarskih općina, a među zadnjima od prije nekoliko dana je i apel općine Ližnjan, koja također ima veliki problem bespravne gradnje na poljoprivrednim zemljištu i zato je uputila dopis na adresu triju ministarstva, naglasio je saborski zastupnik IDS-a.

U ime IDS-a, predložio je da se po hitnom postupku odrade sve potrebne radnje državnog inspektorata, izdaju rješenja o uklanjanju te uklone bespravne građevine jer bi se time poslala oštra poruka prekršiteljima zakona i zaustavila pomahnitala ilegalna gradnja.

- Obzirom na dosadašnju neshvatljivu nezainteresiranost državnih tijela, treba izmijeniti zakon kojim bi ovlasti provođenja postupka bile prenesene na gradove, zaključio je Sponza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter