"SMEĆARSKA KRIZA"

I TRIPUT VEĆI KOLOVOŠKI RAČUNI IZAZVALI SU REVOLT GRAĐANA ROVINJA: Ovih dana stižu novi, ispravljeni računi za komunalni otpad

Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Umjesto prijašnjeg 120-litarskog spremnika, na adrese kućanstva s dvoje članova stići će spremnici od 80 litara, a na adrese kućanstva s jednim članom od 60 litara * Siguran sam da će još neko vrijeme biti nezadovoljnih građana, jer je izjavu uredno poslalo samo 62 posto kućanstava, što opet nije zadovoljavajuće, kaže direktor Laginja

Ovih dana na adrese rovinjskih kućanstva stižu novi komunalni računi za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada. Podsjećamo, kako su oni kolovoški izračuni za mjesec srpanj izazvali veliki revolt građana jer su u mnogim slučajevima bili i do tri puta veći od onih koje su do jučer Rovinjci plaćali.

Takvo je poskupljenje, osim velikog negodovanja, usprkos tome što su u Komunalnom tvrdili kako je ono rezultat odvoza smeća na Kaštijun dovelo do ozbiljnije "smećarske krize", pa umalo i do spontanog okupljanja građana koji su prijetili da račune neće platiti. Međutim, upravo zbog primjedbi građana u Komunalnom servisu odlučili su kolovoške račune stornirati i primjedbe nezadovoljnih građana uvažiti. Po riječima direktora Komunalnog servisa Želimira Laginje do problema je došlo zbog neusklađenih podataka na vezi između kućanstava i komunalnog.

Smeće ne proizvode kvadrati, već ljudi

- Važno je istaknuti da je do problema i viših računa došlo iz razloga što djelatnici Komunalnog servisa nisu raspolagali s vjerodostojnim podacima o broju članova pojedinog kućanstva, pa se račun bazirao na temelju onih do sada nama dostupnih informacija. Problem je bio i u tome što se u odnosu na prijašnje račune, u kojima se smeće obračunavalo na temelju stambene kvadrature sada izmijenio na način da se obračunava po članu kućanstva, objašnjava Laginja, smatrajući da je novi način pravedniji jer kako dodaje "smeće ne proizvode kvadrati već ljudi".

S tim u svezi Komunalno je također odlučilo "uvesti" i manje kante. Naime, do sada manja su kućanstva mogla raspolagati samo sa 120-litarskom kantom.

- Kroz nekoliko dana građani Rovinja mogu očekivati na svojim kućnim adresama novi, ispravljeni račun za javnu uslugu prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada za mjesec srpanj i kolovoz. Također, važno je istaknuti i da će dvočlana kućanstva dobiti 80-litarski, a jednočlano kućanstvo spremnik od 60 litara. Naravno, "nove" će i manje spremnike dobiti samo ona kućanstva čiji su članovi obitelji, tijekom proteklih dana došli u komunalno ili su dostavili svoje podatke te ih uskladili s onima koje komunalno ima, objasnio je Želimir Laginja, koji dodaje, kako je siguran da će usprkos novonastaloj i kod velikog broja kućanstva ispravljenoj računici, biti još onih nezadovoljnih računima. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter