KOLIKO TRAŽE, TOLIKO TREBA PLATITI

Naslijedila kuću na Rovinjštini u kojoj nitko ne živi, a računi za odvoz smeća ne prestaju dolaziti. ZA ŠKOVACE KOJE NE PROIZVODI PLAĆA 160 KUNA MJESEČNO

| Autor: Nicole TODORIĆ
(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Gospođa je zadužena za spremnik od 240 litara, a kako mi od nje nismo do danas zaprimili novi zahtjev za privremenom obustavom plaćanja, ne možemo naplatiti cijenu minimalne javne usluge, kaže direktor komunalnog servisa Želimir Laginja

"Naslijedila sam kuću na Rovinjštini u kojoj nitko ne živi, a računi za odvoz smeća neprestano mi dolaze, iako sam to prijavila komunalnom servisu", požalila nam se čitateljica koja je iz opravdanih razloga htjela ostati anonimna. Priča je to jedne umirovljenice koja je naslijedila kuću od brata koji je preminuo prije dvije godine. Obnovila ju je, kaže, kako bi držala turiste ljeti i imala veće prihode koji su joj kao umirovljenici itekako potrebni, ali to se, kaže nam, pokazalo kao greška jer je imala samo izdatke i troškove. 

Računi stižu - turista nema

Naime, gospođa je prošle godine od komunalnog servisa za odvoz otpada dobivala račune svaka tri mjeseca po 120 kuna što je uredno plaćala. Nakon čega je uslijedio šok. Prvih šest mjeseci ove godine dobivala je račune od 80 kuna za svaki mjesec, no te račune nije plaćala te joj je stigla opomena pred ovrhu na iznos od 480 kuna i to je platila.

- Ispunila sam formular u kojem sam navela da u kući nitko ne živi osim što ću u srpnju i kolovozu imati turiste. Pri predaji formulara rečeno mi je da ću plaćati samo u razdoblju kada su turisti u kući. No, računi su počeli stizati i nakon ljeta i to duplo skuplji. Tako da je račun za rujan iznosio160 kuna, ispričala nam je šokirana čitateljica.

- Ne smiješ se žaliti ni ništa pitati. Kako oni kažu, tako treba biti, koliko oni traže, toliko treba platiti!, kaže naša sugovornica.

Gospođa je slala žalbe na sve meritorne adrese, no bezuspješno. Kaže da odgovora nikada nije bilo i nije joj preostalo ništa nego obratiti se javnosti kako bi se mjerodavni ipak probudili. 

Kuća za odmor s pet ležaja

Stoga smo mi kontaktirali komunalni servis Grada Rovinja odnosno predsjednika Uprave Želimira Laginju kako bi čuli i drugu stranu priče.

- Gospođa je komunalnom servisu, 2. siječnja 2019. godine dostavila izjavu o načinu korištenja javne usluge prikupljanja komunalnog otpada u kojoj je navela nekretninu, odnosno kuću za odmor s pet ležaja, te joj je sukladno izjavi i cjeniku javne usluge dodijeljen spremnik od 240 litara, kaže Laginja.

Po njegovim riječima, gospođa je zahtjev za privremenu obustavu plaćanja cijene javne usluge za količinu predanog komunalnog otpada u periodu privremene obustave obavljanja djelatnosti, predala komunalnom servisu 12. veljače ove godine za razdoblje od 1. veljače do 1. srpnja ove godine. Te je u tom razdoblju samo plaćala cijenu obavezne minimalne javne usluge i to za spremnik od 120 litara.

- No, nakon isteka perioda iz zahtjeva, gospođa je ponovno zadužena za spremnik od 240 litara. A kako mi od gospođe nismo do danas zaprimili novi zahtjev za privremenom obustavom plaćanja, ne možemo naplatiti cijenu minimalne javne usluge, odgovorio nam je direktor Laginja.

S obzirom na navedene odredbe, dodao je nadalje, gospođa nema nekretninu koja se trajno ne koristi pa se gospođa ne može izuzeti od plaćanja cijene obvezne minimalne javne usluge, zaključio je Laginja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter