ISTRA ZA PRIMJER

DR. JASNA VALIĆ Glavna istarska epidemiologinja otkrila tajnu uspješnog SUZBIJANJA KORONAVIRUSA NA POLUOTOKU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Dr. Jasna Valić (Milivoj MIJOŠEK)

Dr. Jasna Valić (Milivoj MIJOŠEK)


Teško je predvidjeti što će s koronavirusom biti zimi, ali maske, fizička distanca i higijena ruku mogli bi prevenirati i druge dišne bolesti, kaže dr. Jasna Valić

Dr. sc. Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta Vlade, u razgovoru za naš list izjavio je da će biti iznimno zahtjevno proizvesti lijek protiv Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2. Naime, Primorac objašnjava da će biti vrlo teško proizvesti lijek koji bi blokirao sva tri učinka virusa na ljudski organizam, što je, veli, znatno kompleksnije od dosadašnjeg pristupa kreiranja antiviralne terapije.

Za komentar njegovih tvrdnji upitali smo epidemiologinju Jasnu Valić, voditeljicu Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- Što se tiče lijeka protiv virusa SARS-Cov-2, tim područjem se bave virolozi i imunolozi i od njih treba tražiti odgovor na to pitanje, kaže ona.

Primorac je kazao i da je u Istarskoj županiji bilo znatno manje zaraženih nego u drugim dijelovima Hrvatske, i to zbog sjajne suradnje koju Stožer i epidemiolozi imaju s građanima Istre, a koji se u cijelosti pridržavaju svih mjera. S njim se Valić u potpunosti slaže.

- Sadašnja dobra i stabilna epidemiološka situacija u Istri rezultat je velikog i kontinuiranog rada Stožera civilne zaštite Istarske županije i istarskih epidemiologa na provođenju preventivnih aktivnosti. Taj rad je započeo u veljači 2020. nakon prvih uputa koje je Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo počela slati vezano uz pojavu nove zarazne bolesti u Kini, i od tada se provodi kontinuirano, objašnjava Valić.

- Velik značaj u suzbijanju epidemije ima činjenica da već sredinom travnja u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, u tamošnjoj Službi za mikrobiologiju, počinje raditi laboratorij za molekularnu dijagnostiku SARS-CoV-2, što je omogućilo brzo dobivanje rezultata, a time i brzu identifikaciju oboljelih i izolaciju kontakata, kazala je Valić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter