S KLOBASICOM U EUROPU

U očekivanju oznake zaštite zemljopisnog podrijetla: Istarski suhomesnati proizvodi promovirani u Bruxellesu

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Foto Općina Sveti Petar u Šumi)

(Foto Općina Sveti Petar u Šumi)


U povodu XI. međunarodnog sajma S klobasicom u EU, Općina Sveti Petar u Šumi, zavičaj istarskih kobasica sa stoljetnom tradicijom njihove proizvodnje, ovaj je tradicionalni istarski proizvod predstavila u Bruxellesu, u Europskom parlamentu i u Predstavništvu Slavonije, Baranje i Srijema.

Suradnja

Promociju supetarskog međunarodnog sajma i projekta, predstavnici Općine Sveti Petar u Šumi, Istarske županije i Udruge S klobasicom u EU upriličili su u suradnji s hrvatskim zastupnicima u Bruxellesu i Predstavništvom Slavonije, Baranje i Srijema. Prijem u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu organizirali su hrvatski zastupnici Davor Ivo Stier, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, a na prijemu su se okupili brojni diplomatski zastupnici i gosti koji su uživali u okusima tradicionalnih istarskih proizvoda.

Ovaj događaj tek je početak svjetske promocije sajma S klobasicom u EU, koji je prvi put organiziran još 2013. godine. Svjetska promocija sajma nastavlja se krajem ožujka kada će se tradicionalni istarski proizvodi i sajam S klobasicom u EU predstaviti u New Yorku.

U Europskom parlamentu u Bruxellesu prezentirani su proizvodi lokalnih proizvođača iz Svetog Petra u Šumi, koji redovito sudjeluju na manifestaciji S klobasicom u EU. Osim za proizvođače kobasica i suhomesnatih proizvoda, ova manifestacija ima veliko značenje za Istru i Hrvatsku jer se putem sajma promoviraju tradicija, kultura i običaji Hrvatske.

Cilj održavanja ovakve manifestacije, kazao je načelnik Svetog Petra u Šumi Mario Bratulić, čuvanje je gastronomske baštine, izvornosti i prepoznatljivosti na lokalnom i europskom tržištu, a sve zajedno doprinosi razvoju turizma i promociji Istre i Hrvatske kao destinacije.

Među najboljima u Europi

Duga tradicija proizvodnje kobasica u Svetom Petru u Šumi seže u 17. stoljeće kada su pavlini u tamošnjem samostanu izrađivali samostanske kobasice po posebnoj recepturi. Danas u Svetom Petru u Šumi, u općini s tek nešto više od tisuću stanovnika, djeluje čak šest registriranih proizvođača kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda što je posebnost na ovako mali broj stanovnika.

Ovi proizvođači godišnje proizvedu desetak tisuća komada pršuta i oko stotinjak tona istarskih kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda koji se distribuiraju diljem Hrvatske i Europe, u trgovine, te lokalne restorane i agroturizme koje rado posjećuju gosti koji odsjedaju u osamdesetak vila s bazenima koliko ih ima na području Općine Sveti Petar u Šumi.

Ove godine, najavio je Bratulić, očekuje se da će istarska kobasica dobiti europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla, a u kratkom roku oznaku bi trebalo dobiti preko pedeset proizvoda iz Hrvatske te je Hrvatska po pitanju zaštite među najboljima u Europi.

Međunarodni sajam "S klobasicom u EU" u jedanaestom izdanju održat će se u Svetom Petru u Šumi od 14. do 16. ožujka na tradicionalnoj lokaciji u Sportskoj dvorani i na glavnom općinskom trgu Placu, dok će se Dani hrvatskih kobasica i salama te dodjela nagrada najboljim kobasicama i salamama održati u Hrvatskoj kući od kobasica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter