FEŠTA MLADEGA VINA

FOTO / Manifestacija u Svetvinčentu s tradicijom dužom od pola stoljeća privukla brojne posjetitelje

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Ovogodišnja Fešta mladega vina u Svetvinčentu ponovo je ispunila očekivanja, što dokazuje odlična posjećenost i sjajna atmosfera koja je vladala cijele subote na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Riječ je o cjelodnevnom programu, pa je središnjem događaju prethodio sportsko-rekreativni dio: boćanje, biciklijada, pljočkanje i natjecanje u fjondama.

Degustacija mladih vina bogato je upotpunjena plesnim nastupom KUD-a Savičenta i zabavnim programom uz Top of The Pop. Posjetitelji su ove godine imali priliku kušati vrhunska vina dvadeset istarskih vinara koji su na ovogodišnjoj smotri predstavili svoja mlada bijela i crna vina. Oni su: Babos, Baćac, Bažon, Bruno Ferenac, Černeka, Dean, Fameja Matošević, Franc Arman, Fuhtar, In Sylvis, Juričić, Marčeta, Matić, Prskalo, Radanović, Roveria, Siljan, Šegota, Vivoda i Vozila. Dio gastronomske ponude manifestacije obogatili su stancija Šantamarina – OPG Peršić sa sirevima, OPG Franjul sa suhomesnatim proizvodima i OPG Frane sa istarskim rakijama.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Stručno ocjenjivanje

U sklopu smotre vina organizirano je stručno ocjenjivanje mladih malvazija od strane stručne komisije na čelu s Emilom Perdecom, a titula šampiona ovogodišnje fešte, odnosno najbolje mlade malvazije pripala je vinariji Bruno Feranac iz Filipi kraj Poreča.

- Ovdje dolazim posljednjih deset godina i ovo je prva manifestacija u nizu za mlada vina, prva promocija i korak da vidimo ča smo načinili i ča će doj van. More se procijeniti po mladen vinu kakovo će biti, prvenstveno po mirisu, ako ima voćni miris, a i po okusu punoće. Danas predstavljam pet etiketa: malvaziju, teran, merlot, odležanu malvaziju i cuvee. Ovdje sam uvijek dobro prolazio sa svojim vinima, opisao nam je svoj štand šampion Bruno Ferenac, dok još nije znao za titulu.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Težak je ovaj posao; kako u podrumu tako i u vinogradu. Jako puno delan sam i zbog toga je zahtjevno, a napravim 25 tisuća litara. Ove godine imam 20 posto manje prihoda, ali neki imaju i gore rezultate, tako da sam solidno prošao, otkriva nam on.

Vinari stoički podnose mijene, ali vrijednost ovakvih manifestacija je višeslojna i ne promatra se samo kroz količine.

- Krenuli smo ozbiljnije 2017. godine, posadili smo nove vinograde i sad svakih godinu, dvije širimo i sadimo dalje. Sad smo na nekih dva i pol hektara vinograda i na proizvodnji 15-ak tisuća butelja vina godišnje. Proizvodimo malvaziju, a od bijelih sorti imamo još muškat žuti, koji radimo kao poluslatko vino te imamo od crnih sorti teran i merlot. Od njih radimo kombinaciju rosea. Za muškat žuti smo dvije godine na Vinistri bili najbolje ocjenjeni, a najbolja u prodaji je malvazija koja je vino za svaki dan, veli nam Pjero Licul, mladi vinar iz Nedešćine koji je sa svojim ocem Valterom predstavljao vina Fuhtar.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Da je vinar biti lako, vinar bi bio svatko, mogli bismo ustvrditi, jer sve prilike i neprilike, ponajprije one vremenske, ne idu im ove godine baš na ruku.

- Imali smo jako tešku vinogradarsku godinu i grožđe je bilo na 50 posto manje uroda. Imali smo velike štete, a svake godine imamo neke klimatske izazove; suše i kiše, opisuje Licul koji je potvrdio da bi sve navedeno moglo utjecati i na poskupljenje vina. Iako za sada sami neće dizati cijene, ne može predvidjeti sve okolnosti koje na to utječu, pojašnjava nam.

Vinarima ova manifestacija puno znači, a doživljavaju je kao priliku za susrete s kolegama vinarima. Potvrđuju nam da su i veliki prijatelji. Ovakve manifestacija su i mjesta da kušaju vina drugih vinara, te da ih usporede i sami saznaju koliko su bili uspješni. Mlado će se vino do boce još mijenjati, ali je ovo trenutak da se otkrije pravac u kojem ide.

Na Fešti smo susreli i mladi češki par koji se prije tri godine nastanio u Istri, točnije u Rovinju.

- Prvenstveno smo se doselili zbog blizine mora i mogućnosti da živimo uz njega. Za manifestaciju smo saznali preko društvenih mreža, a i na radiju smo čuli. Kako ja imam YouTube kanal onda sam pomislio da bi bilo dobro da imam i taj sadržaj. Volimo vina, a jako nam se svidjela malvazija. Prošle godine smo je i sami probali napraviti, uz smijeh nam otkriva ovaj par, Miroslav i Mihaela Liška koji posjećuju i ostake lokalne fešte, te su se pohvalili da su proteklog tjedna bili u Livadama.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Ništa manje gušta na fešti imaju i domaći koji ne propuštaju priliku da na ovaj dan budu u Svetvinčentu.

- Dolazim iz Šikuti i većinom sam uvijek ovdje na Fešti mladega vina. Volim posjećivati vinske manifestacije, a i sam proizvodim vino. Imam vlastiti vinograd, a i puno prijatelja u vinskoj industriji. Ovdje bude stvarno lijepo i budu vinari koji i inače sudjeluju svake godine. Ova je manifestacija opuštena i prirodna, nije u pitanju neki jet set. Volio bih, kao što je bilo u nekoliko navrata, da se organizira u Kaštelu Grimani. Tamo je stvarno bilo posebno, a kad već imamo taj prostor, šteta da ga ne koristimo, prepričao nam je Davor Lazarić, koji preferira i favorizira vinare koji su počeli od nule, naglasio nam je.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Brojni izlagači i posjetitelji

Načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković nije krio zadovoljstvo domaćinstvom, pohvalivši se dugom tradicijom ove manifestacije, od čak više od pola stoljeća.

- Jedna je to od možda i najstarijih manifestacija u Istri. Ovaj je prostor čak postao mali za njenu veličinu, uz velik broj izlagača i posjetitelja. Ocjenjivački sud je rekao kako su vina visoke kvalitete i puno je zlata, imamo i šampiona, te ćemo definitivno morati potražiti novu lokaciju, a ja.vjerujem kako će to biti u novoizgrađenoj sportskoj dvorani u Savičenti. Ovo je i jedno pravo druženje za kraj turističke sezone. Zaslužili smo nakon napornog rada, zaključio je načelnik.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

I direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac potvrdio je intenciju manifestacije koja, osim priznanja vinarima, ima izrazite značajke druženja.

- S ovom feštom završavamo ciklus ljetnih manifestacija u našoj općini, a ta tradicija povezuje se i uz vino. Želja nam je to prenositi i dalje, nadograđivati manifestaciju, uključiti u budućnosti još tradicijskih igara kako bi to sačuvali i približili te uključili čim više u program i mlade generacije. Vinari su jako dobri, a mi smo jako zadovoljni jer ih imamo iz cijele Istre. Već nekoliko godina imamo suradnju s našim priznatim sommelierom, Emilom Perdecom, vezano za ocjenjivanje mladih malvazija. Mlada vina se dosta mijenjaju, ovisno o godini, a nije lako to ni ocijeniti. Tročlani žiri gleda da bude objektivan, a kako čujemo, vinari su zadovoljni s ocjenjivanjem. Ocjene su trenutne, a kroz par mjeseci te do Vinistre dobit će se stvarni uvid u njihovu kvalitetu, rekao je Pustijanac. 

Uvertira uz sportsko-rekreativni program

Manifestacija je započela točno u podne međunarodnim boćarskim turnirom u organizaciji BK Svetvinčenat. Premda do kraja neizvjesno, 3. mjesto pripalo je boćarima iz Vodnjana koji su domaće boćare iz Savičente pobijedili rezultatom 13:12. U finalu je ekipa Žminja bila uvjerljiva protiv Režanci rezultatom 13:5. Najbolji koštadur turnira je Vlado Bančić iz Žminja, dok je titula najboljeg izbijača otišla u Režance u ruke Valtera Racana.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Održana je i biciklijada s najdužom tradicijom u Istri, pa i turnir u pljočkanju koji je održan u Žlinji, livadi podno kaštela Morosini Grimani koji je bio dodatno upotpunjen i turnirom u fjondama u sklopu 8. Međunarodnog festivala pljočkanja.

U pljočkanju je najbolji par bio onaj iz Žminja, na drugom mjestu našao se domaći par pod imenom »Radigoza sto«, treće mjesto pripalo je pljočkarima »Lanterna« iz Savudrije, dok su se na 4. mjestu našli pljočkari iz Umaga pod imenom »Murine«.

Na natjecanju u fjondama natjecalo se 25 natjecatelja, a osim natjecateljskog, dio programa odnosio se i na prezentaciju ove tradicijske igre. Najprecizniji u gađanju fjondi bio je Vili Lanca, drugo mjesto pripalo je Valteru Butkoviću, treći je bio Marko Belas, a na četvrtom mjestu našao se Dean Vitasović.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Nagrade

Zahvalnica za dugogodišnje sudjelovanje pripala je vinima Franc Arman. Velikim zlatnim medaljama nagrađene su mlade malvazije vinarija Bruno Ferenac, Siljan i Juričić, a zlatnim medaljama vinarije Radanović, Babos, Vivoda, In Sylvis, Matić, Fameja Matošević, Prskalo i Baćac. Srebrnom medaljom nagrađena su vina Vozila, Marčeta, Bažon, Šegota, Černeka, Fuhtar, Dean i vina Roveria.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter