labinjonska cakavica u Zemlji izlazećeg Sunca

Elis Lovrić promovira originalno istarsko umjetničko stvaralaštvo u Japanu

| Autor: Mladen Radić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Istarska glazbenica Elis Lovrić vratila se u Japan nakon uspjeha prošlogodišnje turneje i nastavila predstavljanje hrvatske kulture u Japanu započete prošle godine kroz projekt koji promiče originalno istarsko umjetničko stvaralaštvo i hrvatsku baštinu i trajat će do 28. listopada. Poseban naglasak je na promociji labinjonske cakavice, ovoga puta u društvu japanske glazbenice Utako Toyama.

Tradicionalne pjesme

Popularnost prošlogodišnjih jezično-glazbenih radionica tijekom kojih je Lovrić podučila japanske polaznike pjevati ‘’Kanat od mora - Umi no uta« na materinjem labinskom dijalektu i japanskom jeziku, stvorila je ponovni interes za njima radi čega će uz koncerte biti održane i tri radionice.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Dok se 2023. predstavio dvostruki ‘’Kanat od mora – Umi no uta’’ vinil u labinsko-japanskom izdanju, ovogodišnjim projektom se predstavlja zajednička skladba hrvatske i japanske glazbenice Elis Lovrić i Utako Toyama »Dvije kapi mora - Umi no ni-teki« na hrvatskom i japanskom jeziku kao simbol ove plodonosne suradnje.

Elis je jedina hrvatska umjetnica koja svoje skladbe pjeva na japanskom jeziku, a ove će godine u duetu s japanskom glazbenicom Utako Toyama (dobitnicom nagrade Hiroshima Peace 2022.), pokazati koliko blizu mogu biti dva toliko udaljena jezika i kulture.

Turneja je započela 16. listopada u gradu Yonago u Tottoriju. Koncertu se pridružio i međunarodno poznati zbor Little Phoenix, koji je u prvom tjednu listopada ove godine gostovao u RIjeci. Koncert je održan u Yonago Public Hallu, dvorani koja je odabrana među 100 najatraktivnijih japanskih javnih građevina, a samo za ovu priliku bila je ukrašena svjetlima u boji hrvatske zastave.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

- Uzbuđenje pred koncert je bilo najveće! U dvorani od 1120 mjesta publika je slušala ne samo glazbeni spoj hrvatskoga i japanskoga jezika, već i dva izvorna dijalekta – labinjonski i Osaka-ben. To je jedan mali, ali povijesni trenutak za mene i moju labinjonsku cakavicu, izjavila je Elis Lovrić nakon prvog koncerta.

Osim nove skladbe »Dvije kapi mora – Umi no ni-teki« na hrvatskom i japanskom jeziku, po kojoj turneja nosi ime, Elis i Utako predstavljaju dvije iznimno važne tradicionalne pjesme - istarsku »Draga nan je zemlja« s japanskim prepjevom i japansku »Sakura, Sakura« u Elisinoj obradi na svojoj materinjoj labinjonskoj cakavici, pod nazivom »Crešnjica, crešnjica«.

Nakon koncerta u Yonagu, sljedeći dan, nastupile su u Osaki, trećem po veličini gradu u Japanu. Ovo je druga godina da Elis i Utako gostuju u Osaka School of Music, visokoškolskoj ustanovi osnovanoj još 1915. godine koju je pohađala Utako. Dvije umjetnice su najprije održale radionicu gdje su studente podučile pjevati Elisinu »Je ča je« na labinskom i osakaškom dijalektu i Utakinu »No rain, no Rainbow«. Koncertu su prisustvovali veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu Dražen Hrastić i konzul Sven Bjelan.

- Čuti japanske studente kako zdušno pjevaju »Je ča je, ča je bilo, bilo je« na mom materinjem labinjonskom je nevjerojatan osjećaj i vrijedi svake uložene sekunde truda!, kazala je Elis.

Turneja se nastavila u subotu, koncertom u hramu Rinsenji, starom više od 300 godina, u gradu Hekinanu, prijatelju grada Pule koji već drugu godinu zaredom ugošćuje Elis Lovrić.

Do 28. listopada, do kada traje turneja, bit će održana još dva prestižna koncerta u Tokiju u Europa Houseu i Min-on Music Museumu te dvije radionice i koncert u Hakodateu u Hokkaidu.

(Foto: Promo)(Foto: Promo)

Podrška

Ekskluzivno za ovu turneju snima se japansko izdanje pjesme »Je ča je« na izvornom Osaka-ben dijalektu.

Podršku u logistici i organizaciji turneje pruža Veleposlanstvo RH u Japanu s veleposlanikom Draženom Hrastićem na čelu.

- Iako je japanska kultura naizgled potpuno različita od naše, postoji duboka sličnost koju osjećam ne samo učeći i pjevajući na japanskom jeziku i njegovim dijalektima već i u pristupu ljudima. Možda ima veze s tim kako sam odgojena u Istri …toliko suptilnih sličnosti, izjavila je Elis.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter