Pogranično planinarenje 

Danas se obilježava 21. Dan istarskih planinara: Pohod na relaciji Sv. Duh - Krog - Jašmovica - Sv. Duh

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Istarski planinanrski savez)

(Istarski planinanrski savez)


Istarski planinarski savez 21. Dan istarskih planinara obilježava danas pograničnim planinarskim pohodom na relaciji Sv. Duh - Krog (ušesa Istre) - Jašmovica - Sv. Duh. Okupljanje je u jutarnjim satima u Svetom Duhu, nakon pozdravnih govora slijedi polazak, oko podneva je doručak iz ruksaka na vidikovcu Krog (ušesa Istre), oko 14 sati predah na vrhu Jašmovica, uz druženje, dodjelu priznanja i zahvalnica, a u 16 sati i zatvaranje pohoda.

Današnji planinarski put ima ukupno 690 metara uspona i isto toliko spusta, duljine je 10,6 kilometara, a ukupno vrijeme hoda je oko šest i pol sati. Trasa nije zahtjevna i srednje je težine. Potrebna je standardna planinarska kondicija i oprema. Za vođenje su zaduženi planinarski vodiči članica Istarskog planinarskog saveza. Pohod je predviđen isključivo za članove planinarskih društava i samo uz prethodnu, obaveznu najavu, uz pridržavanje uputa planinarskih vodiča, te poštivanje planinarske etike. Pohod je na vlastitu odgovornost sudionika. Maloljetne osobe moraju biti u pratnji roditelja ili staratelja. 

Ovogodišnje 21. izdanje Dana istarskih planinara, prenio je predsjednik Istarskog planinarskog saveza Goran Šepić, jedna je od 150 aktivnosti proslave 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Na otvaranju će biti prisutni i predstavnici HPS-a, predsjednik Izvršnog odbora Igor Eterović, potom županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, predstavnik MDO PD Primorske Maruška Lenarčić, i predstavnici OPD Koper, planinarski susjedi, pa će nedjeljna manifestacija imati međunarodni karakter.

Istarski planinarski savez osnovan je 2001. godine u Pazinu, jedini je regionalni sportski savez, koji prema Nomenklaturi sportova i sportskih grana potiče i promiče sport Planinarstvo, sportske grane: planinarenje, alpinizam i ledno penjanje, u Istarskoj županiji. U Istarski planinarski savez učlanjeno je dvanaest članica s ukupno 1.824 planinara. Članice IPS brinu se za šest planinarskih objekata i 548 kilometara markiranih planinarskih putova u Istri.

Novi putovi

Prošlogodišnji 20. Dan istarskih planinara, obilježen je na Ćićariji, sa startom u Vodicama, a u sklopu jubileja koji je okupio stotinu i pedeset planinara otvoreni su novi prekogranični planinarski putovi na Ćićariji, planinarski put 130 Vodice - Velika vrata, i put 131 Vodice - Ribnik s odvojkom u pravcu Ostriča.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter