Tradicionalni pohod

Suradnjom susjeda obilježen 21. Dan istarskih planinara: Otvoren novi prekogranični planinarski put Jašmovica

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kažu da su najljepša doba godine za uživanje u prirodi, uspone i osvajanje vrhova, proljeće i jesen, tako i Istarski planinarski savez, svoj obljetnički pohod već tradicionalno organizira na jesen. U ovogodišnjem 21. izdanju, Dan istarskih planinara protekao je u znaku planinarskog pohoda na relaciji Sv. Duh - Krog (ušesa Istre) - Jašmovica - Sv. Duh i okupio dvjesto i pedesetak planinara. Ujedno je službeno otvoren prekogranični planinarski put PP 120 Jašmovica. Jašmovica je zadnji hrvatski vrh, vidikovac, prema Sloveniji, na zapadnom dijelu državne granice.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Proces trajao deset godina

Planinarski put Sv. Duh - Krog (ušesa Istre) - Jašmovica - Sv. Duh ima ukupno 690 metara uspona i isto toliko spusta, duljine je 10,6 kilometara, a ukupno vrijeme hoda je oko šest i pol sati. Trasa nije zahtjevna i srednje je težine. Potrebna je standardna planinarska kondicija i oprema. Pohod je bio predviđen isključivo za članove planinarskih društava i samo uz prethodnu, obaveznu najavu, uz pridržavanje uputa planinarskih vodiča, te poštivanje planinarske etike.

Na jutarnjem okupljanju u Svetom Duhu, Patricija Jedrejčić, dopredsjednica Istarskog planinarskog saveza, prenijela je pozdrave predsjednika IPS-a Gorana Šepića, otvorila 21. Dan istarskih planinara i izrazila zadovoljstvo odazivom susjednih planinarskih društva iz Slovenije: PD Bazovica, OPD Koper i Meddruštvenog odbora PD Primorske, kojeg je predstavljala Maruška Lenarčić, kao i planinara planinarskih društava Istarskog planinarskog saveza: domaćina HPD Planik Umag, PD Ćićarija Buje, PD Montero Rovinj, PD Glas Istre Pula, PD Elektroistra, PU Gojzerica Pula, PD Skitaci Labin, PD Pazinka Pazin, PD Knezgrad Lovran, PD Opatija Opatija, PD Lisina iz Lisine i PD Viškovo.

Jedrejčić se posebno zahvalila domaćinu, Mjesnom odboru Štrped i mještanima sela Sv. Duh, svim članicama Istarskog planinarskog saveza koje su preko svojih predstavnika omogućile kvalitetnu organizaciju pohoda. Posebno pročelniku komisije za IPP i druge planinarske puteve Vladimiru Rojniću, tajnici Loredani Šperandi, glavnom vodiču Serđu Težaku, pomoćnim vodičima, markacistima koji su pripremili put, te svima ostalima koji su se maksimalno angažirali da bi se mogao realizirati ovaj događaj, koji se obilježava pod pokroviteljstvom Hrvatskog planinarskog saveza u okviru 150 izleta za proslavu 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Predstavnik Hrvatskog planinarskog saveza, predsjednik Izvršnog odbora Igor Eterović, čestitao je organizatorima dugu tradiciju obilježavanja Dana istarskih planinara uz zahvalu što su pohod uvrstili u program 150 izleta za proslavu 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Posebno se zahvalio što je za Dan istarskih planinara, ponovno izabran prekogranični put jer se time pokazuje i dokazuje da su planinari pograničnog područja s obje strane granice možda i najvažnija spona suradnje i bliskosti između dvaju saveza, Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije.

- Lijep pozdrav, siguran korak, završio je svoje obraćanje Eterović.

- Ovogodišnje 21. izdanje Dana istarskih planinara čini mi se izuzetnim, upravo zbog otvaranja dijela prekograničnih planinarskih putova. To je zadnji dio putova koje smo počeli otvarati prije deset godina. I upravo u tome je vrijednost našeg zajedničkog rada, hrvatskih, odnosno istarskih i kvarnersko - riječkih te slovenskih planinara, da smo, neovisno o svim političkim trzavicama, ostali solidarni i povezani, poručila je Maruška Lenarčič, zamjenica predsjednice Meddruštvenog odbora planinskih društava Primorske iz susjedne Slovenije.

Podsjetila je Lenarčič, da je proces trajao deset godina, ali zadnjih godinu dana uspjelo se je sve te prekogranične putove otvoriti. Prvi je u srpnju lani otvoren Put prijateljstva Snežnik - Snježnik, kojeg su obnovili PD Snežnik iz Ilirske Bistrice i PD Platak iz Rijeke. Lani su otvoreni novi prekogranični planinarski putovi na Ćićariji, planinarski put 130 Vodice - Velika vrata, i put 131 Vodice - Ribnik s odvojkom u pravcu Ostriča. I sada na zadnjoj dionici, prekogranični planinarski put PP 120 Jašmovica.

- Izuzetno veseli da smo uspjeli održati sve međusobne planinarske veze koje su započele još u bivšoj državi. Ti planinarski putovi znače simbol naše otvorenosti, jer kako Istra, tako i Kvarner glase za otvoreno područje, otvoreno za multikulturalnost i međusobno prijateljstvo. Zadatak je da se međusobna suradnja nastavi i dalje i da se planinarski duh prenese na nove generacije, poručila je slovenska planinarka.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Poseban oblik turizma

Istarska županija već je niz godina partner Istarskom planinarskom savezu, također i županijski Odjel za turizam.

- Smatram da je to poseban oblik turizma kojeg treba njegovati i koji bez obzira što u Istri nema visokih planina, iznad dvije tisuće metara nadmorske visine, ali ima prelijepih jer Ćićarija je prekrasan očuvan kraj, poručila je županijska pročelnica za turizam, Nada Prodan Mraković, ujedno aktivna planinarka. Planinarima se obratio i Danijel Maglica, predsjednik HPD Planik Umag.

U Istarski planinarski savez učlanjeno je dvanaest članica s ukupno 1.824 planinara. Članice IPS brinu se za šest planinarskih objekata i 548 kilometara markiranih planinarskih putova u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter