šesnaestogodišnji Antonio Zanini

Mladom veslaču iz Rovinja samo je nebo granica. Već osvojio preko 40 medalja 

| Autor: Nina Orlović Radić
(Snimila Nina Orlović Radić)

(Snimila Nina Orlović Radić)


Kao sasvim mali dječak volio sam plivanje i rado išao na treninge. S tatom sam puno razgovarao o sportu, a s obzirom da je on nekad veslao, naši su razgovori uvijek naginjali ljepoti tog sporta.

S vremenom, njegove priče su mi toliko "sjele" da sam se s plivanja prije pet godina prebacio na veslanje, započinje svoju sportsku priču, šesnaestogodišnji Antonio Zanini, član Veslačkog kluba Arupinum iz Rovinja.

Osvojio više od 40 medalja

Naime, kaže nadalje, kada je osjetio potrebu da se okuša u drugom sportu, svojoj izvrsnoj trenerci plivanja Bojani Bolković rekao je o čemu razmišlja i zamolio je da mu da mjesec dana slobodno da se okuša u veslanju i potom odluči gdje mu je mjesto.

- Tako je počelo moje novo druženje s morem, no ovog puta na, a ne u moru, kaže nadalje Zanini, mladić koji je otad osvojio više od četrdeset medalja u veslanju - zlatnih, srebrnih i brončanih i u čijem se nizu, od prošlog tjedna s Državnog prvenstva u obalnom veslanju Coastal Beach Sprint na Pagu, nalazi i bronca zlatnoga sjaja.

Namjerno pišem zlatnog pošto je Zanini bio jedan od najmlađih sudionika Prvenstva u konkurenciji do devetnaest godina. Uz to, samo tjedan ranije, iako mlađi junior, Antonio Zanini je među osamnaest juniora u samcu osvojio srebrnu medalju u Italiji (Lignano Sabbiadoro) na natjecanju Barcolana Coastal Beach Sprint.

No, da je ovaj šesnaestogodišnjak pravi "tipo sportivo" dokaz su i druge nagrade koje je osvojio tijekom ljeta. Konkretno, u utrci nošenja kašeta, tradicionalnim igrama u organizaciji Eko muzeja Rovinj, osvojio je prvo mjesto (i dodaje, sa smiješkom, slasni pršut kao nagradu), a u srpnju na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, u skifu mlađih juniora, zauzeo je peto mjesto u konkurenciji dvadeset i četiri veslača.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Također, prvo je mjesto palo na Coastal Beach Sprint na Pagu, na kojem su Nika Cetina (VK Glagoljaš) i on bili najuspješniji, odnosno s klupskim kolegom Gregorom Jakusom (VK Arupinum), također postigao najbolji rezultat i osvojio prvo mjesto. Od nagrada rado ističe i prvo mjesto u igri La Cuccagna sul mare (hodanje nauljenim stupom nad morem).

Nagrade vesele, no bitan je fokus

- Nagrade i uspjeh, naravno vesele i podstrek su za još veći angažman. Talent je samo preduvjet da postaneš uspješan u onome čime se baviš.

Međutim, disciplina i maksimalan trud i angažman, ono je što definira čovjeka u njegovim postignućima i uspjesima, mudro zbori šesnaestogodišnji Rovinjac, od kojeg saznajemo kako baš svaki dan provodi u Veslačkom klubu. Ljeti je to i do trinaest treninga tjedno (jutro/večer),dok se u zimskim mjesecima taj broj smanjuje na šest. Uz činjenicu i da je vrlo dobar učenik Srednje škole Zvane Črnja, smjer matematičko-informativni, pitamo ga i koliko mu vremena preostaje za sve ono drugo čime se bave njegovi vršnjaci.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

- Imam vremena za sve, uvjerava nas Antonio. - Uz veslanje i školske obaveze volim pogledati dobar film, družiti se s prijateljima, voziti motor i crtati.

Doduše, ljubav prema crtanju koju sam naslijedio od majke, sada sam malo zapostavio, no tko zna za ubuduće, veli nam Zanini i dodaje da je njegov život najviše fokusiran oko kluba, u kojem je našao prave prijatelje i ima trenera Nickola Udovičića, kojeg iznimno cijeni i kojemu bezgranično vjeruje.

Nisu to odricanja, već radost i posvećenost

- Ma nisu to odricanja, to je radost i posvećenost veslanju. Iako sam u čamcu sam, i veslam dva kilometra to je vrijeme u kojem se fokusiram na sebe.

U pauzama, uživam u prirodi, a poslije i prije natjecanja u društvu klupskih kolega, putovanjima, zafrkancijama prilikom pripremanja obroka, smijehu i naravno, u razgovorima s trenerom koji nam je veliki oslonac i prijatelj, kaže Antonio.

(Snimila Nina Orlović Radić)(Snimila Nina Orlović Radić)

Na naše pitanje gdje se vidi poslije srednje škole, bez razmišljanja odgovara - u veslanju!

- Definitivno svoj profesionalni put vežem za veslanje. Upisat ću fakultet, a koji će to biti još uvijek ne znam.

Međutim, ono što znam to je da će biti onaj koji će mi omogućiti nastavak bavljenja veslanjem, koje će vjerujem, kroz natjecanja postati i moj profesionalni odabir, kao i životni poziv, kaže iznimno elokventan i simpatičan Antonio Zanini, mladić koji je svojim ponašanjem, sportskim duhom i odlučnošću na najboljem putu da ostvari svoje snove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter