ministar prometa

Butković u Buzetu o investicijama u infrastrukturu: Nastavlja se rekonstrukcija ceste prema Istarskim Toplicama

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković svoj jučerašnji boravak u Istarskoj županiji započeo je u Buzetu. U pratnji saborskog zastupnika Antona Klimana, člana Uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića, istarskog župana Borisa Miletića i gradonačelnika Buzeta Damira Kajina, obišao je Riječku ulicu u gradskom centru, dionicu državne ceste DC44, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko milijun eura. Tehnički pregled očekuje se u petak.

Povećana razina sigurnosti

Ministar se zahvalio Hrvatskim cestama na realizaciji svih projekata u Istri, ali ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj. Na području Grada Buzeta nedavno je otvorena obilaznica Buzeta ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna eura. Obnovljena je dionica državne ceste od Ponte Portona, odnosno od mosta Antonci do skretanja za Motovun i Livade, prvih pet kilometara.

Predstoji nastavak rekonstrukcije još pet kilometara državne ceste prema Istarskim Toplicama. Budući da je ta investicija u planu nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu, ta procedura kreće. Zaista su u Gradu Buzetu, naglasio je ministar, Hrvatske ceste zajedno s Gradom, realizirale brojne projekte koji su upravo usmjereni ka boljoj prometnoj sigurnosti, boljem prometnom funkcioniranju i rasterećenju samog centra grada.

Ministar se osvrnuo i na potpisivanje ugovora za projekt rekonstrukcije državnih cesta DC66 i DC75 Veli Vrh - Pula i Vodnjan - Veli Vrh projekt ukupne vrijednosti 18 milijuna eura.

- Velika su ulaganja nakon otvaranja druge cijevi tunela Učka. Nastavljamo u Istri sa snažnim ulaganjima i obnovom cestovne infrastrukture, kazao je Butković.

Član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić naglasio je kako je rekonstrukcija Riječke ulice dovršena, te je u petak interni tehnički pregled. Vrijednost investicije je nešto manje od milijun eura. Zahvalio se Gradu Buzetu za sufinanciranje od oko 100.000 eura dok su Hrvatske ceste osigurale nešto više od 800.000 eura, a dio i komunalno poduzeće.

- Osim što smo podigli razinu sigurnosti svih dionika u prometu, s cijelim prometnim prstenom oko Buzeta rasteretili smo promet vozila kroz centar grada, a kroz sustav odvodnje koji je financirao Grad Buzet, spriječili probleme u slučaju jakih oborinskih kiša. Ovaj projekt je jedan od predzadnjih koje planiramo u Buzetu, upravo se razgovaralo o sufinanciranju rekonstrukcije jednog raskrižja. Uskoro će u javnoj nabavi Hrvatskih cesta biti pušten u nabavu projekt nastavak rekonstrukcije državne ceste u dolini rijeke Mirne u vrijednosti nešto više od 5,5 milijuna eura, najavio je Leverić.

Ogromne investicije

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin nadovezao se te rekao da se radi o ogromnim investicijama koje bi bile nedostižne proračunskom kapacitetu Grada Buzeta, ali i Istarske županije, bez intervencije Vlade, nadležnog ministarstva i Hrvatskih cesta.

- Kao što se stavlja naglasak na jednu posve rekonstruiranu ulicu, ono čega građani Buzeta možda nisu ni svjesni to je oborinska kanalizacija koja će nas lišiti poplava u ovom dijelu grada. To je nešto što je dalekosežno, kapitalno. Nakon obilaznice, i rekonstrukcije Riječke ulice, relativno skoro kreće raspisivanje tendera javnog natječaja za realizaciju dionice državne ceste od mosta Motovun do Istarskih Toplica, investicija teška oko 5,5 milijuna eura.

Na sve te cifre treba dodati PDV i sami znate što će u konačnici značiti za jednu prometnu situaciju. Radi se o sigurnosti, o investicijama koje u pravilu obnašaju domaće tvrtke i to je sve ono što želim vjerovati da će građani prepoznati i ubuduće cijeniti, izjavio je gradonačelnik Buzeta.

- Sretan sam kad se svaki dio naše Istre razvija. Ovo je jedan lijepi projekt, ali kada znamo da samo istarski turizam čini 7 posto hrvatskog BDP-a onda mislim da Istra to i zaslužuje. Zahvala i ministarstvu i Hrvatskim cestama što su ovo prepoznali, ali mislim da nam to i pripada, zaključio je župan Boris Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter