VAŽNA PROMETNICA

KREĆU RADOVI NA BUZETSKOJ OBILAZNICI. Ministar Butković govorio o velikim istarskim projektima

Za naš mali grad ogromna je to investicija koja će zasigurno stubokom početi mijenjati njegove konture, rekao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju radova obilaznice Buzeta, projekta koji se dugo najavljivao (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju radova obilaznice Buzeta, projekta koji se dugo najavljivao (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je danas u Buzetu gdje je zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem sudjelovao u uvođenju izvođača radova u posao na projektu izgradnje obilaznice Buzeta.

Izgradnja buzetske obilaznice planirana je u duljini od 1,2 kilometra, a ugovorena vrijednost iznosi 18,9 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođači su GP Krk i buzetska Ekspert gradnja, a rok izvođenja radova je devet mjeseci.

Ministar Butković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju radova obilaznice Buzeta, projekta koji se dugo najavljivao.

- Mislim da je dobro da su Hrvatske ceste, ne samo ovdje u Istri nego i u cijeloj Hrvatskoj, koncentrirane na projekte poput ovog, na rasterećenje samog centra grada gradnjom obilaznica i rješavanjem crnih točaka. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Vlada u Istarskoj županiji rade na velikim infrastrukturnom projektima. Nedavno smo s premijerom obišli radove na drugoj cijevi tunela Učka koji ide svojom dobrom dinamikom. Hrvatske ceste rade i druge projekte. Nedavno je završen veliki projekt čvor Rogovići - Lindarski križ, u pripremi je dionica Veli Vrh - Pula, projekt vrijedan oko sto milijuna kuna, tako da su Hrvatske ceste u Istri zaista prisutne u obnovi državnih cesta, i u gradnji novih, istaknuo je Butković, koji je poručio je da je suradnja s lokalnom samoupravom jako bitna jer sve su to zajednički projekti koje Hrvatske ceste financiraju. Spomenuo je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te zaključio da dobra suradnja ubrzava realizaciju projekta.

Projekt ogromnog značenja

Početak radova na izgradnji obilaznice obilježen je uoči svečane sjednice Gradskog vijeća u povodu tradicijske Subotine i gradskog praznika. Gradonačelnik Damir Kajin izjavio je tom prigodom da građani Grada Buzeta možda nisu svjesni što će obilaznica u dogledno vrijeme značiti za Buzet.

- Ne samo da ćemo rasteretiti promet u centru grada, a ići ćemo uskoro i u obnovu Riječke ulice, nego dobivamo dva nova građevinska područja, bilo za POS-ove stanove, bilo da kroz pravo građenja građanima omogućimo da sagrade svoju kuću, izjavio je Kajin te dodao da ga posebno raduje da su posao na javnom natječaju dobile domaće tvrtke.

Foto

Naglasio je također da o obimu poslova govori podatak da treba iskopati 3.500 kamiona zemlje i deponirati je na neko drugo mjesto, a rupu napuniti s isto toliko kamiona kamena.

- Za naš mali grad ogromna je to investicija koja će zasigurno stubokom početi mijenjati njegove konture, izjavio je Kajin.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako je izgradnja obilaznice nastavak kontinuiranog ulaganja u Istarsku županiju, koja se svake godine dogovara s jedinicama lokalne samouprave i Županijom.

- Obilaznicom će se izmjestiti promet iz centra grada i stvoriti novi prostor za dodatnu urbanizaciju, rekao je Škorić te podsjetio i na druge investicije u Istri, uz napomenu da Hrvatske ceste i dalje kontinuirano rade na povećanju prometne sigurnosti na području Istarske županije.

Foto

- Veseli me što upravo na Dan Grada Buzeta započinje projekt izgradnje buzetske obilaznice, investicije od velikog značaja za ovo područje. Obilaznica će s jedne strane doprinijeti većoj sigurnosti u prometu, a s druge dati novi razvojni impuls za buzetsko gospodarstvo i stvoriti nove mogućnosti za lokalno stanovništvo, izjavio je župan Boris Miletić.

Spojevi na postojeće ceste

Novom dionicom ostvarit će se novi spoj državnih cesta D44 i D201 zapadno od centra Buzeta, na koji će se preusmjeriti tranzitni promet koji se od Italije i Slovenije preko graničnog prijelaza Požane kreće ka obali. Osim preusmjeravanja tranzita van samog centra Buzeta, obilaznica bi preuzela i dio postojećeg lokalnog prometa.

Zahvat izgradnje obilaznice Buzeta započinje raskrižjem s državnom cestom kod naselja Verona, a završava raskrižjem s državnom cestom kod stanice za Tehnički pregled. Cesta je projektirana kao jednokolnička cesta s dva prometna traka za projektnu brzinu od 80 kilometara na sat. Uz postojeće kružno raskrižje, na kraju trase obilaznice projektirana su još dva raskrižja (s DC 44 i s Ulicom Mala Huba). Pješačka staza predviđena je uz desnu stranu obilaznice.

Foto

Trasa buduće zaobilaznice

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter